Medvind nr 3, 2019

Typ: Övrigt
Författare:
Publicerad:

Sammanfattning

FN:s klimatpanel IPCC sammanställer aktuell kunskap om klimatet. Nu har klimatpanelen sammanställt ytterligare en specialrapport, denna gång om Havet och kryosfären i ett förändrat klimat. Kryosfären är de frusna delarna av jorden, till exempel glaciärer och havsisen i Arktis. IPCC betonar i rapporten att det är bråttom, både när det gäller utsläppsminskningar och anpassningsåtgärder. Haven har blivit varmare, surare och mindre produktiva. Smältande glaciärer och landisar orsakar stigande havsnivåer och extrema händelser i kustnära områden får allt större konsekvenser. Läs mer i senaste numret av Medvind.

Klimatanpassningsspelet från SMHI är ett nytt pedagogiskt grepp, så kallad serious gaming, för att sprida kunskap i skolan kring hållbar utveckling eller för att komma igång med klimatanpassningsarbete i en kommun. Klimatanpassningsspelet handlar om att anpassa en stad och dess omgivningar till klimatförändringar. Spelet är fritt tillgängligt på smhi.se och går också att spela i Minecraft-miljö.

Hur vi ska få vattnet att räcka i ett förändrat klimat är en livsviktig fråga. Därför fick SMHI i uppdrag av regeringen att utföra en studie av olika åtgärder som kan förhindra vattenbrist i ytvattentäkter. Vi berättar om resultat från ett delmoment i studien.

I Medvind kan du också läsa om Sveriges nya forskningsfartyg, R/V Svea, som högtidligt namngavs av H.K.H Kronprinsessan Victoria vid en ceremoni i Lysekil i slutet av september. Med Svea får SMHI ännu bättre möjligheter att övervaka havsmiljön och göra expeditioner för att ta prover i havsvattnet, till exempel för att undersöka mängden syre och plankton.

Apropå klimatet bjuder vår klimatolog Sverker Hellström på en krönika  med en personlig betraktelse över när klimatet kom in i politiken.

Välkommen att läsa om detta och mycket mer i Medvind nr 3, 2019!