Cyanobakterierna har börjat blomma i Östersjön

Årets cyanobakterieblomning har börjat. Det visar satellitdata från SMHIs övervakningssystem ”Baltic Algae Watch System”.

– Blomningen av cyanobakterier drog igång förra veckan med svaga blomningar utanför Gdanskbukten redan i tisdags, men det var först i måndags den här veckan som ytansamlingarna syntes på satellitbilderna. Måndagens klassning visar blomning utanför Gdanskbukten samt öster om Gotland, berättar Johannes Johansson, oceanograf på SMHI.

– På satellitbilden från i måndags ser vi även tendenser till blomning väst/nordväst om Gotland, säger Johannes.

Någon kraftigare blomning av cyanobakterier har ännu inte synts till längs med Sveriges ostkust eller sydkust, men lokala blomningar kan mycket väl förekomma.

cyanobakteriblomning
Cyanobakterieblomningen har startat i Östersjön.
Algkarta
Algsituationen i Östersjön söndag 14 juni.

Gynnsamt med varmt och lugnt vatten 

Att cyanobakterieblomningen har tagit fart beror på att det har varit varmt och vattnet har varit lugnt, faktorer som gynnar blomningen. Om vädret blir mer ostadigt kan algansamlingarna minska igen.

– Det blir troligtvis lite stökigare väder med bland annat ökad molnighet över Östersjön i veckan så förmodligen kommer vi inte kunna se något på satellitbilderna på ett par dagar, säger Johannes.

Hur cyanobakterieblomningen utvecklas kan därför vara svårt att utläsa. Ökad vind kan också göra att ytansamlingarna skingras och blandas ner i vattenmassan.

Mångårig övervakning av cyanobakterieblomningar 

SMHI driver sedan 2002 ”Baltic Algae Watch System”, ett övervakningssystem för cyanobakterieblomningar (i dagligt tal algblomningar) i Östersjön baserat på satellitdata. Analyserade kartor som ger en bild av den aktuella situationen presenteras under hela sommaren på smhi.se.

Dagens algkarta
Tisdagens satellitbild visar ett stort molntäcke som dragit in över stora delar av Östersjön.