Det är fortfarande mycket låga flöden i vattendrag i delar av södra Sverige. Det finns risk för vattenbrist i Ljungbyån, Fyrisån, nedre Ronnebyån , nedre Lagan från biflödet Skålån ner till biflödet Bolmån och vattendragen i Gotlands län.
Vattennivåerna i små grundvattenmagasin sjunker och det finns risk för vattenbrist i Hallands, Kalmar, Jönköpings, Västra Götalands, Blekinge, Kronobergs, Gotlands, Skåne, och Västmanlands län.
I Skåne och Gotlands län är det även risk för vattenbrist i de stora grundvattenmagasinen.
Meddelande om risk för vattenbrist utfärdas länsvis en gång i veckan av SMHI tillsammans med Sveriges geologiska undersökning, SGU. Du hittar meddelandena på SMHIs varningssida.
Aktuella varningar och meddelanden från SMHI.
Konsekvenser av vattenbrist
Risk för vattenbrist i vattendrag kan innebära att vattendragen torkas ut. Lite vatten i vattendrag och höga vattentemperaturer kan i sin tur påverka djurlivet och miljön. Det kan också innebära att det uppstår vattenbrist för mänskliga aktiviteter.
Risk för låga grundvattennivåer i små magasin kan för hushåll med egen brunn leda till brist på vatten, försämrad kapacitet eller förändrad vattenkvalitet. Brunnsägare bör vara observanta på nivån i brunnen och vara försiktiga med vattenkonsumtionen.