Nytt vågrekord registrerat vid Väderöarna

Gamla mätningar får nytt liv när det inre i våra vågbojar granskas vid den återkommande servicen. Nyss upptäcktes ett nytt svenskt rekord för signifikant våghöjd, registrerat av vågbojen vid Väderöarna i september i fjol.

Det nya rekordet inträffade under stormen Knud den 21 september 2018, då den signifikanta våghöjden beräknades till 8,5 meter. Signifikant våghöjd är medelhöjden för den högsta tredjedelen av vågorna under ett tidsintervall som i dessa mätserier är 20-30 minuter.

Enskilda vågor ännu högre

Det tidigare rekordet 8,1 meter från 2015 är också uppmätt vid Väderöarna. Den högsta signifikanta våghöjden observerad vid någon av SMHIs andra vågbojar är från Almagrundet sydost om Sandhamn utanför Stockholms skärgård, med 7,9 meter 1997.

Den signifikanta våghöjden utgör ett slags medelvärde på upplevd sjögång vid den aktuella positionen. Den maximala våghöjden hos en enskild våg kan bli betydligt högre. Under stormen Knud i september 2018 observerades en våg på 13,8 meter vid Väderöarna, men det gamla rekordet på 14,4 meter från 2015 stod sig.

Bojens minne töms vid årlig service

Under en timme registrerar vågbojen cirka 14 000 mätningar. Att skicka all data i realtid via satellit till SMHI är kostsamt, både energimässigt för bojen och när det gäller trafikkostnad i satellitnätet. Därför skickas endast en delmängd av data från vågbojen i realtid till SMHI, resten sparas på ett internt minne i bojen som töms en gång om året när vågbojen tas upp och en nyservad boj läggs ut.

Väderöarna
Skillnad i signifikant våghöjd från data skickad i realtid och data lagrat på minneskortet (icke-realtid). Förstora Bild
Boj
Nyservad boj läggs i. Foto Maria Nordström, SMHI Förstora Bild