Juni 2006 - Tidig värmebölja

Efter en kylig inledande vecka bjöd juni på upp till en vecka med högsommarvärme, dvs minst 25° som maximitemperatur. Denna värmebölja tog slut när en kallfront passerade den 13-14. Trots en del regnande därefter blev månaden torr och solig på många håll. I sydöstra Sverige blev det i allmänhet den soligaste och torraste juni sedan 1992. I Visby får vi gå tillbaka ända till 1970 för att finna en soligare juni. Både nationaldagen och midsommaraftonen sammanföll med lite kyligare perioder.

Temperatur och nederbörd

Temperatur i havet

Vattenstånd och vågor

Vattenföring, markvatten och grundvatten

Kylig inledning

Det ostadiga väder som avslutade maj fortsatte in i juni. Överlag i Sverige rådde en svag nordvind med spridda skurar. Flera små tromber observerades över östra Malmö den 1.

Den 2-3 passerade fronter från väster landet. Mest nederbörd föll i de västra fjällen, där Digernäset och Storlien-Visjövalen i Jämtland fick sammanlagt omkring 20 mm.

Över norra Norrland drog ett lågtryck fram den 4 med skurar i släptåg, som gav drygt 10 mm i Norrbottens kustland. Vår observatör i Lund rapporterade hagel som täckte marken den 5.

Det gråmulna vädret med spridda skurar upphörde nästan helt till nationaldagen till glädje för de firande. Några millimeter regn föll emellertid framförallt i Jämtland.

Värmebölja

Ett antal fronter från väster, med i allmänhet svag nederbörd, passerade den 7-9 och föregick ett högtryck, som sakta byggdes upp. Därmed övergick den ostadiga och kyliga inledningen i en värmebölja.

Säsongens högsta temperatur i landet steg dag för dag från den 9 till den 13. Då noterades 32.7° i Vidsel, Norrbotten. I Jokkmokk uppmättes 31.2°, som är den högsta junitemperaturen där sedan startåret 1860, tidigare rekord var från 1966.

Även längre söderut, som exempelvis i östra Götaland och Svealand, steg temperaturen till över 30 grader.

Medelmolninghet under juni 2006
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under juni 2006 Förstora Bild
Karta med soltimmar under juni 2006
Antal soltimmar i juni 2006 Förstora Bild

Ostadigt

Med början den 13 passerade en kallfront med åska från nordväst hela landet. Den gav upp till 11 mm regn i nordvästra Jämtland den 13 och 13 mm i Klinte på Gotland dagen efter.

Trots detta var temperaturerna även den 14 över 25° på flera håll. På morgonen den 15 blev det däremot nattfrost i delar av södra Norrland och västra Svealand.

Dagstemperaturerna fortsatte dock att vara relativt höga den 16-19 och sommaren gjorde nu sitt intåg i fjälltrakterna med undantag av högfjällen. Vädret var emellertid ostadigt med lågtryck och fronter som på rad kom in från väst och sydväst.

Åska förekom på många platser i landet. Den 18 kom det som mest 21 mm regn i Esrange nära Kiruna.

Dagen därpå täckte nederbördsområden större delen av landet, mest regn fick då Grundforsen i norra Dalarna med 28 mm och Murjek i Lappland med 29 mm.
 
Regnandet fortsatte den 20 med stora nederbördsmängder på många håll i Norrland, framförallt i gränsområdet mellan Jämtland och Medelpad där Ånge- Parteboda toppade med 41 mm.

I samband med ett kraftigt lågtryck nära Skottland förde fronter in nederbörd över Sverige den 21 och 22. I Västergötland fick Fägerhult 26 mm den 21 och den 22 föll drygt 20 mm i delar av Södermanland och Östergötland.

Midsommarvädret

Under midsommaraftonen den 23 förekom skurar i större delen av landet och även ihållande regn utmed en front som kom in från väster.

Åska förekom framförallt i Värmland samt i Norrlands inland från Ångermanland och norrut. Framåt kvällen upphörde nederbörden på de flesta håll i söder, men fortsatte allra längst i norr.

Mest nederbörd fick Arjeplog-Myrheden i Lappland med 24 mm. Dygnsmedeltemperaturen låg oftast inom någon grad från den normala för årstiden utom vid Norrbottenskusten där uppvällande kallt havsvatten höll nere temperaturen.

Ett högtryck över sydöstra Östersjön stabiliserade vädret söderifrån under midsommardagen, vilket gav uppehåll och relativt soligt väder i Götaland och Svealand. Viss nederbörd dröjde sig dock kvar i norr.

Fortsatt ostadigt

Från väster drog ett lågtryck in över Sydnorge och rörde sig åt nordost över Sverige den 25. Tillhörande moln- och nederbördsområde täckte hela landet, varvid mest nederbörd föll i östra Svealand och i Lappland, där Naimakka fick 30 mm.

Ett nederbördsområde över norra Tyskland kom den 26 in över södra Sverige. Det åskade då kraftigt över södra Östersjön, vilket delvis berörde Skåne och Blekinge. Mest nederbörd föll i ett stråk över norra Götaland och södra Svealand.
 
Skövde fick hela 50 mm regn och Värmlandsnäs-Ekenäs 42 mm. Den 27 och 28 rörde sig nederbördsområdet långsamt åt nordost. I Östmark och Torsby i norra Värmland fick man drygt 35 mm den 27.

Värmen återkom

Den 29 växte ett högtryck upp från kontinenten och etablerade sig den 30 med sol och värme över större delen av landet.

Karta över åskdagar juni 2006
Åskdagar under juni 2006 Förstora Bild
Karta över totalt antal blixtar juni 2006
Totalt antal blixtar juni 2006 Förstora Bild
bildtest