Januari 2023 - Milt i Europa och Nordamerika men kallt i Asien

Det nya året inleddes med extremt milt väder på många håll i Europa. Nyårsdagen bjöd på flera nationella januarirekord liksom på sina håll i Osteuropa den 18-20:e. I Nordamerika var det på många håll en mycket mild januarimånad och delvis rekordmild i öster. I norra Sibirien var det däremot en mycket kall månad. Där noterades även den lägsta temperaturen sedan 2002 och ett nytt nationellt köldrekord för Kina. Utbredningen av havsis kring Antarktis höll sig på en för årstiden rekordlåg nivå under hela månaden. I norra Nya Zeeland vräkte regnet ner. Auckland hade med god marginal sin absolut blötaste månad oavsett tid på året.

Global temperatur

Global temperaturanomali (vänster bild) i januari 2023 samt för Europa (höger bild).
Global temperaturanomali (vänster bild) i januari 2023 samt för Europa (höger bild). Avvikelserna avser normalperioden 1991-2020. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Enligt Copernicus Climate Change Service var januari 2023 den sjunde varmaste januarimånaden globalt. Jämfört med den allra varmaste januarimånaden 2020 var den globala medeltemperaturen för årets januari 0,33° lägre.

Månadsvis temperaturavvikelse globalt och i Europa från januari 1979 till januari 2023 jämfört med medelvärdet för 1991-2020.
Månadsvis temperaturavvikelse globalt och i Europa från januari 1979 till januari 2023 jämfört med medelvärdet för 1991-2020. De svarta staplarna visar avvikelsen för respektive januarimånad. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Europa - Nationella januarirekord i flera länder

Under nyårshelgen uppmättes exceptionellt höga temperaturer och flera länder noterade då nya januarirekord, bland annat Danmark, Nederländerna, Tjeckien, Polen, Lettland och Litauen.

Lokalt 19° i Schweiz kring tolvslaget 

Bland de mer spektakulära stationsrekorden hör ett värde på 19,3° i Delemont i Schweiz uppmätt strax efter midnatt på nyårsdagen. Detta kunde ske tack vare en extremt mild luftmassa samt föhnvindar. Senare under nyårsdagen putsades rekordet och temperaturen nådde då i strålande sol som högst 20,2°. Det tidigare januarirekordet på 18,3° för Delemont var från 1991. Dygnsmedeltemperaturen på 18,1° i Delemont är den högsta som observerats i Schweiz i januari sedan mätningarna inleddes där 1864. Det tidigare rekordet för högsta dygnsmedeltemperatur var 17,3° i Locarno från 2013.

Abnormt stor rekordmarginal i polska Warszawa

Ett annat spektakulärt rekord stod Polens huvudstad Warszawa för. På nyårsdagen kom temperaturen där upp i hela 18,9°. Warszawas gamla januarirekord från 1993 slogs med hela 5,1 graders marginal. I rekordsammanhang är detta en extremt stor marginal.

Nationellt januarirekord i Rumänien, Moldavien och Ukraina

En andra värmevåg drog in över Osteuropa senare under månaden och renderade då nya nationella januarirekord i Rumänien och Moldavien vilket bekräftats av respektive lands vädertjänst. 

I Moldavien noterades som högst 18,1° i Ceadâr-Lunga den 18:e. Där var det tidigare nationella januarirekordet på 17,4° från ifjol.

I Turnu Măgurele i Rumänien kom temperaturen upp i 22,5° vilket därmed slog det gamla januarirekordet på 22,2° från 2001. Före år 2000 var temperaturer över 20° i januari i Rumänien extremt ovanliga. I Rumäniens huvudstad Bukarest uppmätte man 20,9° den 20:e. Enligt klimatologen Maximiliano Herrera slog staden sitt gamla januarirekord med nästan fyra grader. 

Även i Ukraina skall det nationella januarirekordet ha slagits. Både den 19:e och den 20:e januari orkade temperaturen över 20° i Ukraina. Varmast var det den 19:e med som högst 21,1° i Djankoi vilket enligt Herrera är nytt nationellt januarirekord för Ukraina. Nästan lika varmt var det i den ukrainska staden Simferopol på Krym där man kom upp i 20,8° den 20:e. Nya januarirekord sattes även på andra håll i bland annat i befriade Kherson.

Även i Bulgarien noterades mycket höga temperaturer både den 18:e och den 19:e och några stationer noterade då nya stationsrekord.

Månadens högsta temperaturer orkade vid några tillfällen nå över 25 grader i Spanien. Av dessa är den mest trovärdiga maximitemperaturen 27,0° från Águilas den 9:e.

Tillfälligt mycket kallt i nordöstra Europa

Strax efter trettonhelgen sipprade mycket kall luft från Sibirien kortvarigt in över Nordosteuropa. Kallast var det då i Ust-Sugor' i Ryssland den 9:e med -47,2°. Fullt så kallt var det inte i södra Storbritannien den 23:e men Heathrow noterades då för -8,4° vilket var den lägsta temperaturen där sedan december 2010 och den lägsta i januari sedan 1987.

Island ett av få kyliga undantag i ett annars milt Europa

Sammantaget var månaden mild eller mycket mild i princip i hela Europa och enligt Copernicus Climate Change Service den tredje mildaste som observerats. I Ungern var detta den näst mildaste januari som observerats efter 2007. Det fanns dock några områden där månaden var kallare än normalt. Efter den mycket stränga decembermånaden på Island där Reykjavik hade sin fjärde kallaste december efter 1878, 1886 och 1880 följde en kall januarimånad. Även i de europeiska delarna av sydöstra Ryssland och Kazakstan samt på Iberiska halvön förekom temperaturunderskott relativt normalperioden 1991-2020.

Medellufttryck i Europa i januari 2023.
Medellufttryck i Europa januari 2023. Illustration SMHI Förstora Bild

Rekordblöt januarimånad i Danmark

Mycket handlade om temperaturrekord och milt väder i Europa men det förekom även nederbördsrekord. 

I södra Norge var det mycket blött men bara en station med lång mätserie, Lista fyr (startår 1920), noterade en rekordhög nederbördsmängd för januari. Även i södra Sverige var det mycket blött och lokalt fick fem stationer med långa mätserier rekordstor januarimängd. I Danmark var månaden däremot den allra nederbördsrikaste januarimånaden som observerats. Det tidigare danska januarirekordet var från 2007. Där inleddes landstäckande mätningar 1874.

Rekordblöt januari även i Ungern

Även på andra håll i Europa var det mycket blött. I Ungern blev januari 2023 den allra blötaste som observerats. Det gamla nederbördsrekordet för januari var från anno dazumal, nämligen 1915. Landstäckande statistik finns från 1901 och framåt. Den 9:e januari var det snubblande nära att det nationella ungerska dygnsnederbördsrekordet för januari på 71,2 mm från den 20:e januari 1998 tangerades i Bakonybél Somhegypuszta men en ynka tiondel fattades.

Även i Slovakien förekom stationer som noterade en rekordblöt januari, exempelvis Hurbanovo med nederbördsmätningar från 1872 och framåt.

Bland månadens största dygnsmängder hittar vi 188 mm som uppmättes redan på nyårsdagen i V. N Cerveira i Portugal. I Zakinthos i Grekland föll 191 mm den 25:e. 

Nordamerika - Lokalt rekordmild januari i öster

I nordöstra USA blev det för sju delstater, däribland Maine, Massachusetts och New Jersey, en rekordmild januarimånad. Bland stationer som slog rekord hörde Central Park i New York. Deras tidigare rekordmilda januarimånad var från 1932. Där hade man dessutom en rekordlång period utan något mätbart snötäcke. Det tidigare rekorddatumet för den första snön i Central Park sedan mätningarna inleddes där 1869 var den 29:e januari 1973. Först den 1 februari anlände den första snön till Central Park i år. Mer om detta i februarikrönikan. Även två stationer i ostligaste Kanada, Charlotteville och Halifax, hade en rekordmild januarimånad.

Mexiko ståtade med månadens högsta temperatur

Vintertid är det Centralamerika eller Mexiko som står för de högsta temperaturerna. Den här gången förekom ett par temperaturer på över 38 grader i Mexiko. Det mest realistiska värdet av dessa torde vara de 39,0° som uppmättes den 27:e i Solidaridad i delstaten Jalisco.

-52,3° i köldhålet Peter Sinks månadens lägsta

I sydvästra USA liksom Baja Kalifornien i Mexiko var månaden lite kallare än normalt. Det saknades emellertid inte exempel på låga temperaturer i övriga Nordamerika temperaturöverskotten till trots. Den 3:e januari sjönk temperaturen i Shepherd Bay i Kanada till -45,0° vilket länge såg ut att bli månadens lägsta. I samband med ett kort men mycket kraftigt kalluftsutbrott i slutet av månaden föll temperaturen den 30:e ner till hela -52,3° i köldhålet Peter Sinks i Utah i västra USA. Mer om kalluftsutbrottet i februarikrönikan.

Atmosfärisk flod gav lokalt nästan 400 mm i Kalifornien

Under vintrar med La Niña tenderar nederbörden att vara mer sparsam i sydvästra USA. Detta märktes inte i år då man även i januari träffades av ett par atmosfäriska floder. Den mest omfattande inföll den 9 då det föll hela 392 mm i Nordhoff Ridge i Kalifornien medan närliggande Matilija Canyon fick 391 mm. Den ymniga nederbörden gav upphov till översvämningar och dödsfall. Även i Mexiko hade man några stora nederbördsmängder, dock inte fullt lika stora. Exempelvis den 25:e fick Chapultenango i delstaten Chiapas 271 mm regn.

Asien - Mycket kallt i norra Sibirien

Temperaturer under -62° är efter 1984 ovanliga i Sibirien men denna månad inträffade de vid inte mindre än fyra dygn. Först ut var Dzalinda med -62,1° den 10:e. Detta följdes sedan upp av Tongulah som den 15:e noterade -62,4° följt av -62,3° den 16:e innan man den 18:e uppmätte månadens lägsta temperatur på -62,7°. Tongulahs värde är det lägsta som observerats oavsett månad i Sibirien sedan den 1 februari 2002 då det var -64,5° i Ojmjakon. För att finna en lägre januaritemperatur i Sibirien får man däremot gå tillbaka ända till 1982 då det var -65,7°.

Kylan i Sibirien var som allra mest intensiv mellan den 10:e och den 20:e januari. Månaden som helhet blev kall eller på många håll mycket kall i norra Sibirien, i Tongulah (startår 1948) den näst kallaste som observerats och bara 0,1° från den allra kallaste januarimånaden. Därefter följde en zon med temperaturöverskott över mellersta Asien medan det i södra Asien från nordvästra Indien i öster till Iran i väster var kyligt eller mycket kyligt väder.

I samband med att kalluften från Sibirien rörde sig ut från Sibirien noterades ovanligt låga temperaturer och lokalt även köldrekord. I Turkmenistan noterades -25,4° i stationen Turkmenabat den 13:e vilket slog det tidigare januarirekordet på -23,8° från år 1900. Lokala köldrekord noterades även i Pakistan där Nokkundi tangerade sitt januarirekord på -10,0° från 1934.

Nytt absolut köldrekord i Kina

Den extremt kalla luften rörde sig efterhand söderut. I Kina noterades tre dygn med temperaturer under 50 minusgrader vilket endast inträffat vid ett tidigare tillfälle, nämligen 1969. Allra kallast var det den 21:a januari då temperaturen vid Jingtao, en station i det kompletterande kinesiska automatstationsnätet, sjönk till -53,0°. Värdet är nytt köldrekord för Kina. Det tidigare kinesiska köldrekordet löd på -52,3° uppmätt i februari 1969 i Mohe. I Mongoliet var man snubblande nära att nå -50° den 23:e men termometern orkade "bara" ner till -49,9° i Bayan Uul. 

Nytt absolut köldrekord i Jubilejnaja i Sibirien

Även om de allra lägsta temperaturerna uppmättes kring mitten av månaden höll den sibiriska kylan i sig. Den 27:e noterades ett nytt absolut köldrekord då Jubilejnaja inte långt från Ishavskusten noterade -55,4°. Därmed slogs det gamla köldrekordet på -55,2° från februari 1946.

Även i Aldan i Sibirien noterades ett nytt köldrekord. Där slogs det gamla rekordet på -48,7° från januari 1951 under tre dygn i rad. Som kallast var det den 20:e då temperaturen sjönk till exakt -50,0°. Enligt uppgift upprättades väderstationen i Aldan 1937.

Både mycket milt och mycket kallt i Japan

I Japan rådde ovanligt milt väder den 12-15 januari. Särskilt milt var det den 12:e och den 13:e då flera januarirekord för stationer med medellånga mätserier slogs. Bland dessa hör Mutsu (startår 1935) i Aomori prefektur och Esashi (startår 1941) i Hokkaido-Hiyama prefektur. Även Japan fick senare under månaden ta del av den extremt kalla luften från Sibirien. I samband med detta noterades då lokala köldrekord för stationer med medellånga mätserier. Den 25:e tangerades det absoluta köldrekordet på -3,4° från februari 1977 i Ushibuka (startår 1949).

Nationellt januarirekord på Cypern

Den 22:a januari hjälpte föhnvindar temperaturen upp till 25,5° i Tepak på Cypern. Enligt klimatologen Herrera är detta nationellt januarirekord för Cypern.

Månadens högsta temperaturer i Asien hovrade kring 35-36 grader. Allra varmast var det den 3:e i Tanah Merah i Indonesien då temperaturen nådde 37,1°.

Månadens största regnmängd uppmättes i Thailand

När det gäller stora nederbördsmängder är dessa huvudsakligen lokaliserade till Sydostasien under den här tiden på året. Den 7:e uppmättes 360 mm regn i Khok-Pho-distriktet i Thailand.

Torrt i Myanmar/Burma och nordöstra Indien

På andra håll i Asien var det däremot mycket torrt. Thailands granne Myanmar/Burma fick inte en enda droppe nederbörd under hela månaden. De östra och nordöstra delarna av Indien vilka gränsar till Myanmar hade även de mycket torrt väder och sin fjärde torraste januarimånad efter 1946, 2010 och 2006.

Arktis - Mycket låg utbredning av havsis

Vädret i Arktis varierade storligen under månaden. I en stor del av ryska Arktis, östra delen av kanadensiska Arktis samt Grönland var månaden kall eller mycket kall. På Svalbard samt ryska Franz Josefs Land var januari däremot en mycket eller extremt mild historia. I Longyearbyen på norska Svalbard gick maximitemperaturen över noll under alla dagar den 1-6 januari. 

Havsisens utbredning var klart under det normala under hela månaden. Särskilt lindrig var havsisens utbredning i Barents hav vilket bidrog till de väldiga temperaturöverskotten på Svalbard. Enligt data från NSIDC som bearbetats av havsisexperten Zack Labe var havsisens utbredning i Barents hav rekordlåg i slutet av månaden. Vid månadsskiftet var utbredningen av havsis i Arktis den näst lägsta som observerats för årstiden efter 2018. 

Snabb temperatursänkning på Summit

Temperaturextremerna varierade från 8,2° i Narsarsuaq på Grönland den 25:e till -51,6° i ryska Anabar den 14:e. Uppe på Grönlands inlandsis förekom lägre temperaturer. Under morgontimmarna den 18:e var det som högst runt -35° på Summit. Därefter skedde en snabb temperatursänkning och strax innan klockan 20 lokal tid på kvällen noterades -59,0° vilket även blev månadens lägsta. Värdet bokfördes dock på den 19:e januari.

Lägsta januaritemperaturen sedan 2008 i Eureka

Den 12:e januari sjönk temperaturen vid Eureka C i Kanada till -49,2°. Enligt Thierry Goose som twittrat  om det är detta den lägsta januaritemperaturen där sedan 2008.

Temperaturavvikelse i januari 2023 för Arktis (vänster bild) och Antarktis (höger bild) relativt normalperioden 1991-2020.
Temperaturavvikelse i januari 2023 för Arktis (vänster bild) och Antarktis (höger bild) relativt normalperioden 1991-2020. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Antarktis - Rekordlåg havsisutbredning men mycket kallt i inre delarna

Utbredningen av havsis fortsatte på en exempellöst låg nivå under månadens första hälft. Utbredningen var på en rekordlåg nivå för samtliga dagar under månaden. Med bara några få veckor kvar av smältsäsongen innan det årliga säsongsminimumet nås står det redan nu klart att årets minimum kommer att bli ett av de två lägsta som observerats.

Havsisens utbredning  kring Antarktis under 2023 jämte perioden 1979-2022. Källa: NSIDC.
Havsisens utbredning kring Antarktis under 2023 jämte perioden 1979-2022. Källa: National Snow Ice Data Center. Förstora Bild

Världsrekord av italiensk isbrytare

Den mycket ringa utbredningen av havsis bidrog till att den italienska isbrytaren Laura Bassi kunde sätta nytt världsrekord genom att nå den sydligaste punkt (78N, 44,280'S) som nåtts av ett fartyg. Punkten är belägen i Valbukten i Rosshavet.

Valbukten i Antarktis.
Valbukten i Antarktis. Källa: Wikipedia. Förstora Bild

Nytt köldrekord för januari i Vostok

I slutet av månaden förekom för årstiden mycket låga temperaturer över det inre av Antarktis. Vostok (3420 möh) hade -48,7° den 30:e. För Vostoks del är detta enligt klimatologen Stefano di Battista nytt köldrekord för januari. Enligt honom var det tidigare januarirekordet -48,5° från 1989. Temperaturmätningarna vid Vostok inleddes 1958. Än kallare blev det precis vid månadsskiftet januari-februari. Under månadens allra sista skälvande minuter nådde Concordia -50,0° vilket inte bara var månadens lägsta utan även en av de absolut lägsta temperaturer som observerats på Antarktis i januari. 

Månadens högsta temperatur på 11,0° uppmättes den 11:e vid Base Esperanza. 

Sydpolens näst kallaste januarimånad

Över huvud taget blev det en mycket kall januarimånad över inre Antarktis. Sydpolen hade en månadsmedeltemperatur på -31,4°. Endast januari 1995 har varit kallare med en månadsmedeltemperatur på -32,1°. Temperaturmätningarna vid Sydpolen inleddes 1958. Vid Vostok var det tillsammans med 1978 den tredje kallaste januarimånaden som observerats efter 1966 och 1989. Bortsett från Antarktiska halvön var januari kall även längs de kustnära områdena av kontinenten.

Sydamerika - Kyligt i norr, varmt i söder

Sommarmånaden januari blev övervägande kylig i den norra halvan av kontinenten. Där inverkade även La Niña på vädret. I den södra halvan av Sydamerika var det istället allmänt varmt eller mycket varmt, bland annat i Argentina där även månadens högsta temperatur uppmättes. Den 8 rapporterade San Antonio Oeste 43,6°. Inte långt därefter kom Las Lomitas i Argentina och Esteban Martinez i Paraguay som den 1:a hade 43,0° respektive 42,6°.

Extremt varmt i Argentina den 20:e

Den 20:e uppmättes ovanligt höga temperaturer i de centrala delarna av norra Argentina med som mest 45,2° i Santiago del Estero och T de Rio Hondo. För den sistnämnda var det enligt Argentinas vädertjänst ett absolut värmerekord. För stationerna Oran och Tucuman räckte det inte till absolutrekord men väl nytt januarirekord. Ett högre värde på 46,5° rapporterades denna dag från Rivadavia. Stationen har tidigare varit överexponerad och då värdet avviker med mer än en grad från näst högsta värdet får det ses som något osäkert.

Bergen i Anderna stod som så många gånger förr för månadens lägsta temperatur. Lokalt sjönk temperaturen under -10°. Allra kallast var det den 14:e då Patahuasi i Peru uppmätte -10,9°.

Colombia brukar ofta ståta med månadens största regnmängder och så även denna månad. Den 15:e erhöll Istmina hela 265 mm men den 29:e slog Medio San Juan till med 266 mm. I grannlandet Peru noterades 197 mm i Tournavista den 14:e.

Afrika - Ymnigt regn på östra Reunion den 25:e

Månadens högsta temperatur på 47,3° uppmättes den 15:e i Augrabies Falls i Sydafrika. Kallast var det i bergen i Nordafrika där Batna i Algeriet rapporterade -7,3° den 24:e. Även på lägre höjder förekom frost denna natt, exempelvis i Relizane på 96 möh. Batnas värde stod sig dock slätt mot Ifrane (1700 möh) i Marocko där man den 29:e uppmätte -13°. I provinsen där Ifrane är beläget föll även mycket snö och i slutet av månaden var snödjupet mer än 50 cm i delar av provinsen.

Stora mängder regn på östra Réunion i slutet av månaden

Bland större nederbördsmängder hittar vi 214 mm uppmätt den 18:e i Bellecombe Jacob på franska ön Reúnion. Än mer föll det den 25:e på öns östra del då flera stationer fick 300-400 mm. I Hauts de Sainte-Rose föll hela 459 mm regn under 12 timmar. Nästan lika mycket, 431 mm samt 426 mm, rapporterades under samma tidsrymd från Sainte-Rose respektive Colosse. Sett över 24 timmar den 25-26 var den preliminärt största mängden 482 mm från Gros Piton Sainte-Rose. Colosse fick 441 mm.

Cheneso skapade oreda över Madagaskar

I samband med att den tropiska stormen Cheneso drog in över Madagaskar uppmättes en mängd om 217 mm i Sambava på öns norra del under en 24-timmarsperiod den 18-19. Cheneso drog efterhand ut i Mozambiquekanalen där den intensifierades till en orkan. Efterhand drog Cheneso söderut och sedermera över öppet vatten för att till slut lösas upp. I ovädrets spår följde drygt 35 döda, förstörda hus och översvämningar.

Australien/Nya Zeeland - Kyligt och blött i norra Australien

Under januari rådde kyligt väder i främst Australiens norra halva medan det på Tasmanien var varmare än normalt. Där var det den nionde varmaste januarimånaden som observerats. Månadens högsta temperatur på 49,3° uppmättes i Onslow i delstaten Western Australia den 14:e. Värdet är det näst högsta som uppmätts i Onslow och överträffas endast av fjolårets globala januarirekord på 50,7°. 

Som så många gånger förr uppmättes månadens lägsta temperatur i bergen i sydöstra Australien. Den 19:e rapporterade Mount Hotham i delstaten Victoria -1,8° vilket blev Australiens lägsta temperatur under januari.

Före detta tropiska cyklon gav mycket regn i nordväst

I samband med resterna av den före detta tropiska cyklonen Ellie föll stora mängder regn över nordvästra Australien. Den 2:a fick Siddins Creek 228 mm medan Country Downs rapporterade 282 mm den 4:e. Regnen från Ex-Ellie bidrog till att månaden i regionen blev mycket blöt eller lokalt rekordblöt. 

Månadens största regnmängd stod emellertid Queensland för. Där föll lokalt mer än 300 mm den 16:e. Värst var Proserpine med 317 mm med Kelsey Creek tätt efter på 315 mm.

Nya Zeeland - Blötaste kalendermånaden som observerats i Auckland

Nya Zeeland var i princip ett kluvet land vädermässigt under januari. Medan det i allmänhet var mycket regnigt och mycket solfattigt på Nordön samt den allra nordligaste delen av Sydön rådde det över resten av Sydön omvända förhållanden. Den västra delen av Sydön hade även en mycket varm januarimånad.

200-årsregn i Auckland den 27:e

I Auckland på Nordön var detta den allra blötaste månaden oavsett tid på året. Totalt föll det 539 mm där vilket med mycket god marginal överträffar det tidigare rekordet på 420 mm från februari 1869. Tredjeplatsen innehas numera av juli 1998 då det kom 393 mm. Det är även värt att poängtera att det gamla nederbördsrekordet för januari slogs med det dubbla. Nederbördsmätningarna i Auckland inleddes 1853. En starkt bidragande orsak till rekordet i Auckland var det extrema regn som drabbade staden på Förintelsens minnesdag den 27:e januari. Då föll det 211 mm under en 6-timmarsperiod och totalt 280 mm på 24 timmar vilket ledde till översvämningar. Nya Zeelands vädertjänst bedömer återkomsttiden för detta regn som en 200-årshändelse där faktorer som exempelvis La Niña och en marin värmebölja inverkade som dessutom förstärktes av klimatförändringen.

Nya Zeelands vädertjänst förklarar det nederbördsrika vädret på Nordön med att ostvindarna varit mer förhärskande än normalt i januari till följd av La Niña. Med mer pålandsvind hölls temperaturen på Nordöns ostsida nere medan det på västsidan var betydligt varmare än normalt.

Oceanien - Tropisk storm över Vanuatu

Januari är ofta högsäsong för tropiska cykloner i de australiska farvattnen. Den 18-19 januari föll 233 mm regn över Aneityum på Vanuatu då den tropiska stormen Irene drog in över landets sydligaste delar.

Månadens lägsta temperatur kan ibland uppmätas vid de mycket högt belägna observatorierna på Hawaii. För några stationer som drivs vid Mauna Keas vädercenter förekom temperaturer klart på minussidan. Som kallast var det den 29:e vid NASA Infrared Telescope Facility uppe på Mauna Kea då temperaturen där sjönk till -7,5°.

Extremvärden:

- De extremvärden som angetts för olika världsdelar är preliminära och har i allmänhet inte hunnit slutgranskas av de nationella vädertjänsterna.

Källor:

- Analyser och observationer från nationella meteorologiska instituts och forskningsinstitutioners webbsidor och sociala medier samt från det ordinarie globala observationsutbytet.