Vänern
Året inleddes med relativt höga vattennivåer i Vänern. Nivåerna hade varit höga även i slutet av 2012 som en följd av en blöt höst. Vattennivån var i januari som mest ca 50 cm över medelnivån.
Våren och sommaren var relativt nederbördsfattiga och vattennivån sjönk och var under sommaren och hösten under den normala.
Som lägst var nivån i oktober, då den var ca 40 cm lägre än medelnivån. Den var dock nästan 70 cm högre än det lägsta uppmätta vattenståndet efter det att sjön började regleras 1937. Den låga vattennivån ställde dock till en del problem för sjöfarten.
Vättern
Även nivån i Vättern var i början av året över den normala. Nivån var i januari ca 30 cm högre än medelvärdet. Från april och resten av året var vattennivån nära den normala.
Mälaren
Under årets första månader var nivån i Mälaren nära den normala. I samband med snösmältning i april steg nivån och var som mest 0,5 m över havet. Vattennivån sjönk sedan snabbt och var under årets andra hälft lägre än medelvärdet. Som lägst var den i oktober, då den var drygt en dm lägre än normalt, vilket är den lägsta nivån som har uppmätts sedan 2002.
Storsjön
Storsjöns vattennivå var låg under vintern. I april var nivån nära den lägsta som uppmätts sedan sjön började reglerades 1940. Nivån i Storsjön brukar stiga kraftigt i samband med vårfloden. Under vårfloden i maj och juni 2013 steg nivån ca 2,5 meter. I slutet av juni var Storsjöns nivå normal för årstiden. Resten av året var nivån nära den normala för årstiden.