Vänern
Vänerns vattennivå var ungefär normal fram till mitten av augusti. Hösten blev ganska nederbördsrik i Vänerns avrinningsområde och vattennivån i sjön steg under en lång period. Nivån kulminerade 28 november på 44,88 meter över havet, vilket är strax över Vänerns dämningsgräns. Minusgrader i hela avrinningsområdet gjorde sedan att nederbörden föll som snö istället för regn, vilket medförde att tillrinningen minskade och Vänerns vattennivå sakta sjönk. Både årets högsta nivå och årets medelnivå är de högsta som uppmätts sedan 2007.
Vättern
Vattennivån i Vättern låg över medelvärdet i stort sett hela 2012. Nivåerna under hösten har varit höga, men inte extrema. Vattennivån har varit ca 20 cm över den normala och sett till året är det den högsta medelnivån sedan 2007.
Mälaren
Mälarens nivå var högre än den normala i januari och i oktober till november. I oktober var vattennivån som mest 0,58 meter över havet och 33 cm över medelvärdet för månaden. Högre vattenstånd i oktober har bara uppmätts ett år tidigare (1984). Årets medelvattenstånd i Mälaren blev 0,38 meter över havet och är det högsta som uppmätts sedan det extrema året 2000.
Storsjön
I Storsjön inträffar vanligtvis årets lägsta vattenstånd i april. I år inträffade det istället i mitten av mars och var 291,23 meter över havet, vilket är ca 40 cm högre än det normalt lägsta. I slutet av mars skedde en ovanligt tidig snösmältning som fyllde på Storsjön och vattenståndet steg till betydligt högre nivåer än normalt för april. Vattennivån var då som högst 292,02 meter över havet, vilket är det högsta aprilvärdet som uppmätts sedan 1953.
I maj kom sedan en andra vårflod som fyllde på Storsjön ytterligare. Hösten blev något blötare än normalt och nivån något högre ända tills kylan kom i december. Årsmedelvärdet 2012 för Storsjön blev 292,51 meter över havet och är det högsta som uppmätts sedan 1990.
Alla nivåer anges i meter över havet i höjdsystemet RH00.