Europeiskt projekt med flera molnprodukter
Syftet med Satellite Application Facilites, SAF, är att EUMETSATSs medlemsländer, bland annat Sverige, själva ska få utveckla och forska inom olika satellitmeteorologi-områden. I varje SAF-projekt samarbetar några europeiska länder som även är medlemmar i EUMETSAT.
I Nowcasting SAF-projektet ingår förutom Sverige med SMHI fyra andra länders väderinstitut. Det är spanska AEMET, franska MeteoFrance, österrikiska GeoSphere Austria och rumänska NMA. Tillsammans utvecklar och underhåller vi mjukvara och algoritmer som automatiskt analyserar molnighet.
På SMHIs meteorologiska forskningsenhet sker forskningen kring data som kommer från de polära satelliterna, det vill säga de europeiska Metop-satelliterna och NOAA-satelliterna. De produkter som tillhandahålls består av moln- och vindprodukter från bildinstrumenten (AVHRR, VIIRS, MODIS, SLSTR, MERSI2).
Produkterna beräknas och analyseras utifrån data som kommer från de polära satelliterna Metop och NOAA. Dessa tre instrument ombord satelliterna används:
- Advanced Very High Resolution Radiometer, AVHRR
- Advanced Microwave Sounding Unit-B, AMSU-B
- Microwave Humidity Sensor, MHS
Mer om Nowcasting SAF-projektet:
Hur används Nowcasting-SAF:en?
På kort tidsskala, första timmarna, är satellitinformationen speciellt viktig för analys och utveckling av kraftiga oväder. Mjukvaran för analys av satellitbilder används på SMHI men även av andra väderinstitut i Europa. Satellitprodukterna har flera användningsområden vilka presenteras nedan.
MESAN – mesoskalig analys
Olika sorters väderobservationer sker varje timme dygnet runt året runt. Men var tredje timme analyseras vädret automatiskt i analysverktyget MESAN. Satellitinformation från både de polära och geostationära satelliterna bidrar med hur analysen av moln ska tolkas i MESAN tillsammans med markobservationer. Från Nowcasting-SAF:en används Cloud Type, molnklassning, samt CTTH, molntoppstemperatur och höjd.
Prognosmeteorologer
Dagligen använder SMHIs och Försvarsmaktens prognosmeteorologer molnklassning Cloud Type och molntoppstemperatur och höjd, CTTH. Speciellt nattetid då inga satellitbilder med de visuella kanalerna är tillgängliga kan molnklassningen vara extra värdefull som komplement. Det finns tillfällen med svårtolkade vädersituationer, till exempel låga moln och dimma, där molnklassningen hjälper meteorologen att tolka väderläget.
Andra SAF:ar
Inom SAF-nätverket finns det andra SAF:ar som behöver delar från vårt projekt till sina projekt. Närmast samarbete sker med Climate Monitoring SAF:en som även hjälper till med utveckling av mjukvara och algoritmer.
Land SAF och Ocean & Sea Ice SAF behöver våra produkter i sina projekt.
Molnprodukter
Några exempel på molnprodukter från Nowcasting-SAF:




