Vasaloppsvädret för hundra år sedan

I år är det ett hundra år sedan det första Vasaloppet. Närmare bestämt gick det av stapeln söndagen den 19 mars 1922, alltså något senare i mars månad än vad som numera brukar vara fallet. Hur var då vädret under vintersäsongen för hundra år sedan och under den första Vasaloppssöndagen? Låt oss se vad våra observationer visar.

Längdskidåkning

Vintern 1921/1922 blev efter en mild och blåsig december rätt kall i januari och februari.

Våren inleddes med en ganska normal marsmånad med en ostadig period dagarna kring Vasaloppet.

Enligt observationerna från Mora fick man där omkring en decimeter nysnö tävlingsdagen den 19 mars. Snöfallet inleddes enligt anteckningarna klockan 07 på morgonen och fortsatte fram till morgonen nästa dag.

Någon kommentar om den sedermera historiska skidtävlingen gjorde dock inte observatören i Mora i mars 1922.

Från Sälen finns inga observationer, men däremot från ganska närliggande Transtrand. Också där kom det någon decimeter snö den 19 mars.

Dagliga snödjupsuppgifter från Mora fanns inte. Men den 28 februari hade man 20 cm och den 31 mars 25 cm.

Det fanns inte heller temperaturmätningar i Mora vid den här tiden. Men om vi tittar på Särna och Siljansfors sydväst om Mora, så var det 3-4 minusgrader klockan 08 på morgonen och några minusgrader även klockan 14 på eftermiddagen.

Var det full snöstorm under loppet?

Enligt tidningsuppgifter rådde snöstorm i Mora under tävlingsdagen. Fullt så illa var det inte. Det fanns inte så många vindrapporterande stationer vid den här tiden, men enligt observationerna från Falun så blåste det upp en måttlig till frisk ostsydostlig vind under Vasaloppssöndagen.

Vasaloppsväder genom tiderna

Sverker Hellström