Under -40° i Sibirien

Avkylningen av det inre av Asien har gått långsamt hittills i höst. Oktober var där på många håll 2-5 grader varmare än normalt. Den 6 november sjönk i alla fall temperaturen lokalt under -40° i Sibirien.

Det var stationen Yarol'in som var först ut med en avläsning under -40° natten till den 6 november. Där var det närmare bestämt -40,5°. Lite senare avlästes -39,0° i Shelagontsy. Båda stationerna ligger söder om Taymyrhalvön i den västligaste delen av den ryska delrepubliken Jakutien (Sacha).

Stationerna Yarol'in och Shelagontsy i Sibirien.
Stationerna Yarol'in och Shelagontsy i Sibirien. Illustration SMHI Förstora Bild

Vissa år kommer de första rapporterna om temperaturer under -40° redan i oktober. I det nutida klimatet kan man säga att ungefär vart fjärde år så sjunker temperaturen under -40° någonstans i Sibirien redan i oktober.

Vart har Ojmjakon tagit vägen?

Många väderintresserade förknippar nog sibirisk kyla framför allt med orten Ojmjakon, som ligger betydligt längre österut i Sibirien. Men Ojmjakon kommer numera sällan med bland de kallaste stationerna.

Om man lägger in koordinaterna för stationen på en karta, så finner man att man inte hamnar i Ojmjakon utan snarare i byn Tomtor längre åt sydost. Att stationen flyttats är uppgifter jag fått ryktesvis sedan tidigare av personer som besökt Ojmjakon.

Stationsnamnet är fortfarande Ojmjakon i den internationella stationslistan, och vi får hoppas att den ryska vädertjänsten snart åter kan sända ut observationer från det riktiga Ojmjakon. Enligt inofficiella uppgifter var det -67° där häromåret.

Sverker Hellström