I Zimbabwe råder just nu en torka så intensiv att presidenten förklarat att det råder katastroftillstånd, detsamma gäller för grannländerna Zambia och Malawi. Något som kan öka böndernas motståndskraft mot torka är tillförlitliga prognoser och klimatinformation.
Jag heter Olivia Larsson och arbetar med kommunikation på SMHIs hydrologiska forskningsenhet. Den senaste veckan har jag och min kollega Tharcisse Ndayizigiye varit i Zimbabwe för att ta reda på hur väderprognoser bättre kan nå ut till de som behöver det som mest - småskaliga bönder på landsbygden.
Anledningen till vår resa är projektet Climate Adaptaion for Rural Livliehoods in Zimbabwe (CARL), vars syfte är att göra landsbygdsområden i Zimbabwe mer rättvisa, miljömässigt hållbara och mer resistent mot klimatförändringarna. Redan nu har perioder med torka ökat i både frekvens och intensitet i landet.
Projektet finansieras av SIDA och koordineras av Oxfam Zimbabwe, som är en del av den brittiska välgörenhetsorganisationen Oxfam. SMHIs roll är att agera underkonsulter, och genom samarbete med de nationella meteorologiska och hydrologiska institutioner förbättra deras kapacitet att leverera väder- och klimattjänster och varningar.
Hunger göder konflikter
Under en av dagarna åker vi på fältbesök till några avlägsna byar. Minibussen skumpar, fastnar, och ibland kör vi fel på de små vägarna som egentligen bara är hjulspår i högt gräs. Vi har hamnat långt från städernas livfulla gator.
Prognoser ökar jordbrukens kapacitet
Tillförlitliga prognoser och klimatinformation är viktigt för att bönderna ska kunna planera sitt arbete, exempelvis när det gäller tidpunkt för sådd, skörd och gödning. För att kunna bistå bönderna med det, har SMHI arbetat med Zimbabwes metrologiska departement (MSD) och landets vattenmyndighet (ZINWA) för att öka tillförlitligheten i prognoserna och att skala ned dem till en mer lokal nivå.
Nästa steg är att få ut prognoserna till jordbrukarna, vilket inte är helt lätt då det i många hushåll saknas TV, mobiltäckningen är dålig, och ibland är det även är svårt att få in radiosignaler.
I många av byarna finns det dock några personer med smartphones, vilket projektet utnyttjat genom att skicka ut prognoserna som meddelanden i WhatsApp, för att sedan spridas inom byn.
"Börjat lita på prognoser"
I många av byarna har befolkningen tidigare helt förlitat sig på ”traditionella prognoser”, det vill säga genom att läsa ut mönster i naturen. Det kan till exempel handla om att en viss trädsort har fått mycket frukt, vilket setts som en indikation till att växtsäsongen som följer kommer att bli torr.
Jordbrukarna anpassar sig
Majs är den mest populära grödan att odla i Zimbabwe, och det var européerna som förde med sig den till Afrika från Amerika. Tyvärr är grödan inte särskilt motståndskraftig mot torka.
Redan innan årets torka beräknas 55 procent av befolkningen i regionen Buhera påverkas av akut matosäkerhet.
Hur har årets torka påverkat er?