Stormen Alfrida - En första sammanfattning

Väderåret 2019 fick en rivstart med årets första storm redan på nyårsdagen.

Det var ett intensivt lågtryck som rörde sig från Island mot nordligaste Skandinavien och sedan svängde mot sydost mot Finland och Baltikum.

På lågtryckets baksida blåste det upp kraftiga och byiga nordvindar.

Väderläget klockan 01 den 2 januari 2019.
Väderläget klockan 01 den 2 januari 2019. Illustration SMHI Förstora Bild

Under nyårsdagens kväll nådde medelvinden stormstyrka vid Bjuröklubb i Västerbotten och det följdes senare av stormvindar vid Örskär och Söderarm i Uppland och vid Fårösund-Ar på Gotland.

Orkanbyar

Byvinden har vid flera kuststationer nått orkanstyrka, som mest nord 38,5 m/s vid Örskär.

I inlandet har det vid ett par stationer förekommit stormbyar, både i Malung och vid Uppsala flygplats har nordvinden nått 25 m/s i byarna.

Ett par rekordnoteringar

Vid Fårösund-Ar på Gotland har det i vindbyarna som mest blåst nordnordväst 35,2 m/s. Det överträffar stationens tidigare byvindsrekord på 34,6 m/s från den 15 mars 2014. Stationen har funnits sedan 1995.

Byvindsrekord har det även varit vid några stationer med kortare mätserier.

När det gäller vågor så har vi fått ett nytt rekord för högsta signifikanta våghöjd vid Knolls grund med 5,66 meter. Knolls grund ligger mellan Gotland och fastlandet, men stationen har i och för sig inte så lång mätserie.

Namngivning

Alfrida fick sitt namn av SMHI enligt principen att vi hämtar namnet från almanackan. Egentligen skulle stormen då ha fått namnet Svea, men det namnet är upptaget av ett oväder år 2015. Den 3 januari är det Alfrida och Alfred som har namnsdag. Eftersom den senaste stormen hette Knud valde vi ett kvinnonamn den här gången.

Vi återkommer med en lite utförligare artikel när vi hunnit med en mer utförlig analys.

Vem namnger stormar?

Stormar i Sverige

Sverker Hellström