Varje år längtar många efter sommar, värme och sol. Någon sommarvärme i den bemärkelsen är inte på gång men väl den meteorologiska sommaren. I samband med det varma vädret den 18-22 april gjorde sommaren lokal entré i Göteborg, Varberg, Malmö och Lund. Därefter satte kyligt väder stopp för sommarens vidare avancemang.
Årets första dag över 20° i Norrland den 9:e maj
Varmare luft har denna vecka förts upp över landet och under de senaste tre dagarna har sommartemperaturer registrerats långt upp över landet. Med sommartemperatur menas en dygnsmedeltemperatur på minst 10,0°. Om det blir fem sådana dygn i sträck anses sommaren ha kommit det första av dessa dygn.
Under onsdagen den 10:e maj orkade temperaturen upp till minst 20,0° ända upp till Fredrika (20,0°) och Lycksele (21,2°) i sydligaste Lappland. Säsongens hittills högsta temperatur innehas för närvarande av Mariestad i Västergötland som uppmätte 22,2° tisdagen den 9:e maj.
Varmt och högtrycksbetonat veckan ut borgar för sommarens avancemang
Det varma och högtrycksbetonade vädret ser ut att bestå åtminstone veckan ut. Därmed kommer den meteorologiska sommaren att kunna etablera sig på bred front. Då sommarens ankomstdatum räknas som det första av fem dygn med sommartemperatur innebär det i så fall något av datumen den 8-10 maj. Detta beroende på när det första dygnet med sommartemperatur inföll. Den meteorologiska sommarens framfart följs bäst på årstidskartan som uppdateras dagligen under kvällen efter klockan 21.
Årets första högsommardag på söndag?
Utöver varmt väder och meteorologisk sommar väntas nya säsongshögsta för landet de kommande dagarna. Kulmen på värmen väntas i nuläget nås på söndag den 14:e maj tillika teckenspråkets dag. Det är då inte omöjligt att temperaturen lokalt i södra Sverige orkar upp i minst 25,0° vilket i så fall skulle innebära årets första högsommardag. Framåt nästa vecka är prognosen osäker men i nuläget väntas betydligt ostadigare väder och även lägre temperaturer. För den som vill veta var i landet det varit som varmast rekommenderas att följa max/min-värdena på hemsidan. Kanske är det just din ort som varit landets varmaste plats.
Ingen dramatisk förändring av sommarens ankomst
Jämför man nuvarande normalperiod 1991-2020 med referensnormalperioden 1961-1990 finner man inte att någon dramatisk förändring av sommarens ankomst skett. I stora delar av sydligaste Götaland anländer sommaren numera drygt en vecka tidigare. Detta gäller även för de mer kustnära regionerna i mellersta och norra Götaland. I Svealand är det däremot bara små förändringar som skett. I delar av fjällområdet i södra Norrland samt nordvästra Svealand anländer sommaren däremot numera drygt en vecka senare jämfört med referensnormalperioden 1961-1990.
Kung Bores sista strid för säsongen?
I de inre delarna av norra Norrland sjunger den meteorologiska vintern på många håll nu på sista versen. Det är inte helt uteslutet att den meteorologiska våren lyckas anlända till högfjällsområdena i Lappland. Vid vår högst belägna station Tarfala (1144 möh) i Kebnekaisefjällen som ofta brukar vara sist ut i landet att få meteorologisk vår har man nu de senaste tre dygnen haft vårtemperaturer. För att meteorologisk vår skall anses råda krävs att dygnsmedeltemperaturen är över 0° under sju dygn i följd. Ifall våren skulle göra entré även i Tarfala den 8:e maj vore det ett mycket tidigt ankomstdatum för deras del. Sedan stationen i Tarfala upprättades 1996 finns endast två tillfällen då våren anlänt före den 8:e maj, nämligen 2006 (4:e maj) och 2008 (28:e april).
Precis som sommaren följs den meteorologiska vårens framfart och Kung Bores i längden futila kamp på årstidskartan.
//Misha