Sommarens högsta temperatur blev den blygsammaste på nästan 100 år

Årets sommar (juni, juli, augusti) lider nu mot sitt slut och vi kan konstatera att den högsta temperaturen i Sverige stannade vid 28,0°. Detta är den blygsammaste maximitemperaturen för landet som helhet sedan åtminstone 1922.

Oskarshamn
Oskarshamn fick högsta sommartemperaturen i år med 28 grader.

Sommaren 2017 nådde sin värmetopp med 28,0° i Oskarshamn den 18 juni och Kalmar flygplats den 19 juni. Sommaren 1922 var det också 28,0° som högst i landet. För att finna en sommar med avgjort lägre maximitemperatur än i år får vi gå tillbaka till åtminstone 1862.

Den riktiga varmluften var inte långt borta

I Medelhavsområdet har man den här sommaren haft långvarig och plågsam hetta som ibland snuddat vid rekordvärden. Tidvis har den verkliga varmluften även letat sig norr om Alperna. Globalt var juli den hittills varmaste eller näst varmaste (beroende på vilket institut som gjort beräkningen).

Men i Sverige får vi alltså gå 100-150 år tillbaka i tiden för att finna en sämre sommar vad gäller maximitemperaturen. Hur kan det komma sig?

Grundtipset får ändå vara att det är slumpen. Det är det som vi meteorologer brukar dra till med när vi inte har något bättre svar. Nästa sommar kanske vi har en helt annan strömning i atmosfären med värmeböljor så att vi knappt vågar oss ut mitt på dagen och inte kan sova på nätterna.

Vad som ändå gör det hela lite betänkligt är att det här inte är den första sommaren på senare år som den verkliga varmluften knappt vågat sig över tröskeln till Sverige. Till exempel 2004 och 2005 hade vi en bit in i sommaren så låga säsongshögsta att vi även då fick gå tillbaka till 1860-talet för att finna något liknande.

Årets högsta temperatur i maj

Om vi ser på sommarhalvåret som helhet så är det inte fullt så illa med 30,1° i Oskarshamn den 28 maj som högst. Att årets högsta temperatur i landet inträffar i maj är ytterst sällsynt. Tidigare är de enda två kända tillfällena 1993 och 1922.

Jag har så smått spekulerat i att vi skulle kunna få årets högsta temperatur i september om vädergudarna då skulle behaga sända upp rekordvärme över Sverige. För Sverige som helhet vore det i så fall helt unikt. För enskilda stationer finns det dock några exempel på årets högsta temperatur i september.

Nu kan vi se någon vecka in i september och någon värme är inte i sikte. September är en månad då sannolikheten för värmerekord minskar i takt med att solen snabbt sjunker på himlavalvet för var dag i månaden.

Mätmetoderna har varierat över tiden

För att söka fram sommarens högsta temperatur för äldre tider som ännu inte har digitaliserade data i vår databas, så är det enklast att leta i våra gamla månadsöversikter.

De här månadsöversikterna trycktes i förhållandevis stora upplagor och jag vet att flera väderbitare har samlat på sig ett antal nummer i sina privata bibliotek.

Den som tittar i månadsöversikten för 1922 ser att den högsta temperaturen i juni var 29,0° i Askersund. Då borde väl sommaren 1922 ha haft en högre temperatur än i år kan man tycka. Men Askersund hade då en temperaturuppställning som inte helt nådde upp till nutida standard.

Första årgången av Månadsöversikt över väderleken i Sverige.
Första årgången av Månadsöfversigt af väderleken i Sverige kom år 1881. Foto SMHI

Jag har därför bortsett från den stationen liksom ett stort antal andra stationer med otillfredsställande termometeruppställningar.

Om vi hela tiden haft som i dag cirka 250 användbara temperaturmätande stationer, så hade kanske sommaren 1922 och möjligen även 1862 visat upp högre värden än de 28,0° vi kom upp till i år.

Under alla omständigheter ska en svensk sommar kunna prestera bättre än vad vi bevittnat i år!

// Sverker Hellström