Sammanfattning av midsommarvädret - del 2

Midsommaren 2016 är nu över. Vi hade förutspått en hel del väderdramatik. Det hände också en del saker vädermässigt, men kanske inte fullt i den omfattning som de mest drastiska prognoserna antydde.

Över 30° i östra Småland

I prognoserna hade vi förutsagt att temperaturen skulle kunna krypa över 30°-strecket i främst östra Götaland. Det visade sig stämma och Målilla förbättrade säsongshögsta två dagar i rad. På midsommardagen hade man där 31,8°, vilket är säsongens hittills högsta temperatur i Sverige.

Vissa prognoser hade faktiskt antytt temperaturer upp mot 35°, men dessa hugskott tonades dessbättre ner i de officiella prognoserna.

Varmaste junidagen på nästan 40 år i Hoburg

Bland enskilda stationer med mycket långa mätserier kan nämnas Hoburg. På midsommardagen hade man 26,9° vilket är det högsta i juni månad sedan 1977, då junirekordet 29,8° noterades.

Ännu ingen tropisk natt

Vi hade förväntat oss att den varma och fuktiga luftmassan skulle ge förutsättningar för en eller annan tropisk natt i södra Sverige. Men till detta fattades det några tiondels grader. Ljummaste natten hade Karlskrona-Söderstjerna där temperaturen som lägst sjönk till 19,6° under midsommarnatten och natten till söndag.

Åskoväder

I den varma och fuktiga luftmassan har det åskat både i söder och norr.

När det gäller de allra största regnmängderna så var meteorologerna kloka nog att tona ner de mest drastiska modellresultaten. Dessa antydde lokalt dygnsmängder på över 150 mm. Det vill säga nära nära det svenska rekordet för juni.

I stället nådde de största mängderna knappt hälften av detta. Bland de data som hittills kommit in till SMHI är den största dygnsmängden 57,5 mm i Lund den 23. Om detta skrev jag närmare i mitt förra blogginlägg.

Tromb i Halland (?)

Åskan har dock orsakat en del skador. I bland annat Skåne har det varit störningar i tågtrafiken.

I Oskarström i Halland knäcktes en del träd och stolpar i samband med ett åskoväder.

Utifrån uppgifterna är det svårt att avgöra om det var en tromb eller mycket kraftiga fallvindar från åskmoln. Detta kan dock tyckas vara mer av akademiskt intresse. Skadeverkningarna på marken kan ju bli ungefär desamma.