Sammanfattning av förra veckans snöväder

Det här inlägget behandlar förra veckans snöoväder som hade stor påverkan runt om i landet. Lokala dygnsnederbördsrekord för april sattes, ett ovanligt lågt lufttryck för april uppmättes och i norra Norrland förekom lokalt ovanligt stora snödjup. Det bör påpekas att samtliga angivna värden är preliminära!

Lågtryck in över Sverige den 7 april

Ett intensivt lågtryck med tillhörande nederbörd drog under torsdag förmiddag, den 7 april, in över Sverige från Nordsjön. Lågtrycket antog en nordostlig bana och hade framåt midnatt den 8 april nått östra Svealand samtidigt som det kulminerade. Det lägsta uppmätta lufttrycket var 965,1 hPa i Eskilstuna i Södermanland strax efter midnatt den 8 april. Detta är ovanligt lågt för att vara i april men vi hade faktiskt ett ännu lägre lufttryck i april i fjol på 963,7 hPa i Överkalix-Svartbyn i Norrbotten.

Analys av väderläget klockan 02 svensk tid fredagen den 9 april 2022.
Analys av väderläget klockan 02 svensk tid fredagen den 9 april 2022. Illustration SMHI Förstora Bild

Nederbördsrekord för april i Örebro och Mariestad

Mellan den 7 och den 8 april föll stora mängder nederbörd i Götaland och Svealand. Norr om lågtrycket som snö och söder därom som regn. Allra mest fick Örebro i Närke med 41,3 mm. Detta är nytt aprilrekord för Örebro där nederbördsmätningarna inleddes 1858. Det tidigare aprilrekordet på 36,2 mm var av anno dazumal och sattes 1860. Örebro fick dessutom 25 cm nysnö. I Mariestad (startår 1958) i Västergötland uppmättes 29,2 mm och slog det tidigare aprilrekordet på 28,0 mm från 1999. Norr om Mälardalen föll 20-30 cm nysnö på flera håll. Ställdalen (startår 1967) i Västmanland rapporterade 36 cm varav 31 cm nysnö. Detta är dock långt ifrån deras aprilrekordet på 77 cm från april 1970.

Lågtrycket fortsatte norrut

Själva lågtrycket började långsamt fyllas ut men detsamma kunde inte sägas om nederbörden. Under dagen den 8 april rörde sig lågtrycket endast mycket långsamt norrut över södra Norrlandskusten. Det var även rejält blåsigt med som mest 23,6 m/s i medelvind och en byvind på 28,7 m/s över Bjuröklubb i Västerbotten. Tidigare under morgonen hade Kuggören i Hälsingland uppmätt 28,9 m/s i byarna.

Nederbördsrekord för april i Piteå 

I samband med att lågtrycket sakta försköts norrut hamnade de största nederbördsmängderna nu utmed Norrlandskusten. Särskilt stora var mängderna främst i Västerbotten och södra Norrbotten. Till på morgonen den 9 april hade Piteå i Norrbotten erhållit 34,8 mm. Detta är nytt dygnsnederbördsrekord för stationen som mätt nederbörd från 1859 och framåt. Det tidigare aprilrekordet på 29,7 mm var 121 år gammalt, ergo från 1901. Det bör dock påpekas att april 1999 saknas i statistiken. 

I Grönliden (startår 1915) i Västerbotten fick man 30,5 mm till på morgonen den 9 april. Utifrån de data som finns i digitaliserad form är detta den största nederbördsmängd för april som observerats där för perioden 1945 och framåt. Den största uppmätta mängden i april för perioden 1945-2021 var 25,7 mm från 2016. Huruvida det även är ett aprilrekord framgår ej då åren 1915-1944 ännu inte digitaliserats. 

En bit ifrån Västerbotten noterade Hudiksvall i Hälsingland 29,0 mm. Detta är den tredje största aprilmängden som uppmätts där och den största sedan 1999 då 31,8 mm föll.

Den största uppmätta dygnsmängden i samband med lågtrycket uppmättes i Klöverträsk i södra Norrbotten där man fick 41,7 mm.

Kirunas största snödjup sedan 1935

Lågtrycket låg kvar över södra Norrlandskusten samtidigt som det fylldes ut alltmer. Samtidigt bildades ett nytt dellågtryck över norra Finland. Detta rörde sig efterhand västerut och hade till på dagen den 10 april sitt centrum över Lofoten. Det "nya" lågtrycket rörde sig sedan åt sydost mot Finland under en ny utfyllnad. Detta gav påspädning av snötäcket i norra Norrland. Inom ett mindre område i norra Norrland noterades lokalt mycket stora snödjup för att vara i april.

För den kopplade mätserien Kiruna-Esrange har snödjupsmätningar pågått sedan 1904 och framåt. Under måndagen den 11 april hade helgens idoga snöande bidragit till att ett snödjup på 137 cm uppmättes. Detta är det största snödjupet oavsett tid på året sedan april 1935 då snödjupsrekordet på 142 cm uppmättes. Värdet är dessutom det näst största som uppmätts under hela mätserien. En kuriös del är att Kiruna är en av, såvitt känt, endast två av våra stationer som uppmätt mätbart snödjup under årets alla månader. Den andra är Katterjåkk/Riksgränsen. Inte långt från Kiruna uppmättes 113 cm i Jukkasjärvi

I Parakka i nordöstra Lappland uppmättes på måndagen hela 150 cm. Mätserien är dock kort och stationen upprättades så sent som 1989. Med det sagt är det allra största snödjup som observerats där 120 cm från mars 1997. 

I Granhult söder om Parakka uppmättes 129 cm under söndagens morgon, den 10 april. Detta är det största uppmätta snödjup som observerats för stationen som upprättades så sent som 1994. Där var den tidigare toppnoteringen 115 cm från april 2008.

Det bör till sist påpekas att snödjup är en av de svåraste parametrarna att mäta. Snödjupet kan därför variera stort mellan olika platser beroende på olika faktorer som exempelvis geografiskt läge, mätplats etcetera.

Till på måndag förmiddag har det envetna lågtrycket nu slutligen rört sig bort till norra Finland.

Glad Påsk alla läsare! 

//Misha