Rekordvarmt nyår på många håll i världen

Årsskiftet 2021/2022 blev rekordvarmt på många håll i Europa såväl som i både Nordamerika och Sydamerika.

Lufttrycksfördelningen över Europa dominerades av ett högtryck över västra delen av Medelhavsområdet och ett omfattande lågtrycksområde ute på Atlanten. Detta lågtrycksområde stod i förbindelse med ett annat över Nordeuropa.

Det gav en strömning av för årstiden mycket varm luft upp över framför allt Brittiska öarna och norra delen av kontinenten.

Bilden visar en väderkarta från nyårsafton 2021
Väderanalys gällande klockan 13 den 31 december 2021. Illustration SMHI Förstora Bild

Ett stort antal länder fick på så sätt en rekordvarm nyårsafton och/eller nyårsdag.

Storbritannien hade sin varmaste nyårsdag med 16,3° i St James's Park i London. Samtidigt satte man nytt nationellt januarirekord för högsta minimitemperatur med 13,2° i Chivenor i sydvästra England.

I Nederländerna var det den varmaste nyårsafton med 15,1° i Ell och den varmaste nyårsdagen med 15,1° i Maastricht.

I Tyskland var det rekordvarmt på nyårsafton med 16,9° i Freiburg.

I Portugal var det till och med nytt nationellt rekord för hela december månad på nyårsafton med 26,4° i Zambujeira. I Kroatien var det nationellt värmerekord för januari med 21,6° i Knin på nyårsdagen.

Jag kan fortsätta med en rekordvarm nyårsdag i Österrike, Slovakien, Tjeckien och Ungern. Och listan skulle kunna göras längre.

Sverige nådde vi inte upp i tvåsiffriga plusgrader vare sig på nyårsafton eller nyårsdagen och då räcker det inte för rekord. Som högst var det 9,7° i Kalmar på nyårsafton.

För den tid vi har digitaliserade data (vilket är sedan 1945 för en stor del av stationsnätet) är den högsta temperaturen för en nyårsdag 10,5° i Harstena i Östergötland 2017. Den högsta för en nyårsafton är 11,5° i Bollerup i Skåne 1951. Värdet från Bollerup avviker en del från övriga stationer, men det är än så länge godkänt i databasen. Det finns för övrigt andra tillfällen med över 10° under en nyårsafton.

Varmt även på andra sidan Atlanten

I USA uppmättes under nyårsdagen 37,2° (99°F) i Falcon Lake i Texas. Om värdet godkänns så innebär det nytt värmerekord för januari i USA. Det hittills gällande rekordet är 36,7° (98°F).

Rekord var det också i Sydamerika med 45,6° i Sombrero Hovy i Paraguay, vilket är nytt absolut värmerekord för landet. Nu ska påpekas att uppgifter om nya nationella rekord inte alltid kommer direkt från respektive nationell vädertjänst, utan ibland från fristående bedömare.

Fanns det ingen kyla?

Det var dock inte varmt överallt. I Alaska var det lokalt -45° under nyåret och i Ojmjakon i östra Sibirien sjönk temperaturen till -57,4° sent på nyårsdagen.

Sverker Hellström