Rejält kliv norrut av våren!

Den meteorologiska våren har under den senaste veckan gjort ett rejält ryck och vi kan nu konstatera att sedan den 14 mars råder nu vår vid samtliga SMHIs stationer söder om Mälardalen. Mellan Mälardalsområdet och Västerdalälven råder vår på de flesta håll. Dock har fyra stationer söder om Dalälven fortfarande vinter. Dessa fyra är Svanberga, Kerstinbo, Films kyrkby och Stora Spånsberget. De tre förstnämnda är alla belägna i Uppland medan Stora Spånsberget ligger i Dalarna.

Vår i Skellefteå 

årstidskartan finns också en mycket svårupptäckt grön plupp i Västerbotten dit den meteorologiska våren också anlänt. Denna plupp tillhör Skellefteå flygplats dit våren anlände redan den 8 mars, mer än en månad tidigare än normalt. Värt att notera är att Skellefteå är den enda station norr om Hudiksvall som än så länge fått meteorologisk vår. Trevligt för de boende i Skellefteå där stadens hockeylag är på jakt efter ett nytt SM-guld.

Vår även i Särna i norra Dalarna

Också i Särna i norra Dalarna blev det en mycket tidig vår. Normalt sett anländer den meteorologiska våren till Särna omkring mitten av april men i år kom den redan den 14 mars.

Våren före den normala tidtabellen

Utifrån vårens normala ankomstdatum kan vi konstatera att den meteorologiska våren än så länge håller sig före den normala tidtabellen.