Påsken 2020 bjöd på ganska varierat väder med ymnigt snöfall i ena änden av landet och risk för skogsbrand i den andra änden. Däremellan lokala stormbyar. Påskvädret var anmärkningsvärt även ute i vida världen med exempelvis värmerekord på Kuba.
Om vi börjar att räkna påskhelgen från skärtorsdag så hade vi då ett nedsvep av torra nordvästvindar över landet, men i fjällen snöbyar. Den här väderbilden höll i sig även under långfredag.
En högtrycksrygg passerade natten mot påskafton. Det var flera minusgrader långt nere i Götaland, Horn i Östergötland hade -7,7° som lägst. Men ett lågtryck närmade sig på Norska havet och det skulle bli dominerande för väderutvecklingen resten av påskhelgen.
Till på påskdagen hade detta ganska intensiva lågtryck nått in över mellersta Norrland med ett snöfall som på sina håll var ymnigt.
Sadjem i Lappland redovisade 26 cm nysnö under dygnet och därmed 118 cm i snödjup. Lite längre österut rapporterade Tärendö i norra Norrbotten 24 cm nysnö.
I västvinden söder om lågtrycket var det rätt varmt med upp till 19,0° i Karlshamn i Blekinge. I sydöstra Sverige kom man även upp i sommartemperaturer (dygnsmedeltemperatur ≥ 10,0°).
När lågtrycket dragit bort österut under annandag påsk utbredde sig kraftiga nordliga till nordvästliga vindar över landet. Stekenjokk rapporterade orkanbyar 33,6 m/s och storm i medelvind 28,9 m/s. Stormbyar förekom vid en del andra stationer på hög höjd och vid kusten. Vid stationer på lägre höjd i inlandet nådde byvinden inte stormstyrka, men Älvdalen hade i alla fall 23,9 m/s och Lycksele flygplats 23,6 m/s i byarna.
Den första risken för skogsbrand för säsongen utfärdades för Skåne under annandagen. Det är rekordtidigt med den brasklappen att kriterierna för skogsbrandsrisk ändrats över tid.
Värmerekord på Kuba
Det temperaturmässigt intressantaste påskvädret utspelade sig nog kring Mexikanska golfen. Enligt satellitbaserade data från den amerikanska vädertjänsten (NOAA) är havsvattnet där för närvarande exceptionellt varmt med drygt 2 grader över det normala.
På Kuba slogs nationellt värmerekord tre dagar i rad. Det stannade till slut på 39,7° i Veguitas på påskdagen, enligt data från den kubanska vädertjänsten (INSMET).
Snudd på rekordvarmt för årstiden hade man även i nordöstra Mexiko med 48,8° i Gallinas och Tamuín på påskdagen den 12 april. Båda stationerna ligger i delstaten San Luis Potosí.
Sverker Hellström