En meteorologisk tumregel säger att nederbörd som kommer västerifrån fastnar i Lapplandsfjällen, hoppar över inlandet och återbildas senare i Tornedalen. En tumregel är ingen absolut sanning och det finns alltid undantag. Men i fredags den 27 januari stämde radarbilderna väl in på den här tumregeln.
Ett lågtryck på Ishavet medförde en kraftig sydvästlig luftström över norra Sverige och i luftströmmen fanns ett par fronter och nederbördsområden. Med den vindriktningen brukar det mesta av nederbörden hamna i fjällkedjan. Norrlands inland hamnar då i så kallad nederbördsskugga med betydligt mindre nederbördsmängder eller kanske helt uppehåll.
Men frontsystemet finns kvar högre upp i atmosfären och på ett visst avstånd från fjällkedjan kan det återaktiveras.
På radarbilden från klockan 15 i fredags ser vi att fjällkedjan hade en hel del nederbörd och allra mest på norska sidan. Över inlandet var det bara splittrad nederbörd, men på radarbilden en halvtimme senare ser vi antydan till en svag förstärkning av nederbörden över inlandet.
Klockan 16 har nederbörden förstärkts ytterligare och slutligen klockan 17.30 har nederbördsområdet svällt ut ännu mer över Tornedalen. Låt vara att det inte var några stora nederbördsmängder utan högst 3-4 mm.
Man ska inte dra för stora växlar på en enskild vädersituation. Det kan vara tillfälligheter och många olika faktorer inblandade. Men hur det än är med den saken så var det här ett fall då tumregeln ser ut att ha fungerat.
Sverker Hellström