Något av brittsommarkänsla i Lapplandsfjällen

Vi har haft en kraftig sydlig luftström över Sverige i början av oktober. I Abisko i nordligaste Lapplandsfjällen var det under måndagen den 4 oktober hela 16,2°, vilket är den högsta oktobertemperaturen i stationens drygt 100-åriga historia. Det tidigare högsta var 15,3° den 11 oktober 2005.

I Katterjåkk, närmare norska gränsen, var det 14,4°, vilket inte är så långt från stationens oktoberrekord på 15,0° från den 5 oktober 2014. Även i Ritsem lite längre söderut blev det nytt oktoberrekord under måndagen med 14,9°. Den mätserien går dock inte längre tillbaka än 1981.

Väderläget den 4 oktober 2021
Väderläget klockan 14 måndagen den 4 oktober 2021. Illustration SMHI Förstora Bild

Väderanalyskartan visar att en kallfront passerat Sverige under måndagen. Då borde det väl bli kallare? Men det ska man inte alltid låta lura sig av.

Bakom kallfronten är det en kallare luftmassa sett över hela den nedre delen av atmosfären (troposfären). I skikten närmast markytan är det mycket annat som påverkar temperaturen som vindriktning, vindhastighet, föhn med mera.

Kan vi kalla det här brittsommar?

På torsdag den 7 oktober är det Birgittadagen och ovanligt varma dagar däromkring brukar kallas brittsommar. Om det är värmerekord för oktober, så är i alla fall temperaturvillkoret för brittsommar uppfyllt med råge.

Brittsommar

Men för en äkta brittsommar brukar det krävas ytterligare några saker. Det bör ha varit en markant kylig period dessförinnan, så att det känns som att sommaren kommer tillbaka.

Nu var det i och för sig kallare än normalt i september i norra Sverige. Men den kalla perioden inföll i huvudsak före höstdagjämningen. Därefter har det i stort sett varit värmeöverskott även i norr.

Brittsommaren brukar också förknippas med hög och klar luft som låter solen lysa upp de bjärta höstfärgerna. Det har varit lite klent med den varan i oktober med i framför allt de västra och inre delarna av landet upp emot fem gånger mer regn än normalt under de fyra första oktoberdygnen.

Men i nordligaste fjällen har det varit torrt. Så om man där upplevde det som brittsommar i måndags ska jag inte sätta mig på tvären.

Skyfallsregn och föhn nere i Europa

Det är inte bara i Skandinavien som det varit stora svängningar i vädret. På sydsidan av Alperna har den kraftiga sydvinden gett mycket stora regnmängder i både Frankrike och Italien.

Det är i och för sig inte så ovanligt den här tiden på året när varm och fuktig luft från Medelhavet hävs mot bergen i Sydeuropa. Men de senaste dagarna har regnmängderna på sina håll varit märkvärdiga.

Väderläget den 3 oktober 2021
Väderläget över Europa klockan 20 söndagen den 3 oktober 2021. Illustration SMHI Förstora Bild

Stationen Rossiglione i den italienska regionen Ligurien har fått 884 mm under en 24-timmarsperiod. I Frankrike har dygnsmängder över 400 mm rapporterats. Mer detaljer om detta kommer säkert i världsvädret för oktober.

I den här typen av väderlägen brukar det även vara föhn på andra sidan Alperna. Exempelvis hade München i södra Tyskland 27,5° varmt i söndags. I Altenrhein i nordöstra Schweiz sjönk inte temperaturen under 21,8° natten mot söndag, det vill säga tropisk natt i oktober.

Sverker Hellström