I vår kvällssändning i Sveriges Radios P1 kl 21.50 brukar vi bland en hel del annat meddela dagens högsta temperatur i Europa. Ofta är det förstås länder som Spanien, Italien och Grekland som hamnar högst, men under sommarhalvåret kommer toppnoteringen då och då också från Ryssland eller Kazakstan, i det senare fallet vanligen från stationen Novyj Ushtogan. Då händer det att lyssnare hör av sig och ifrågasätter våra geografiska kunskaper med motiveringen att Kazakstan ligger i Asien.
Och visst, detta mycket stora land (2.7 miljoner kvadratkilometer, nionde största i världen) är nog inte något man naturligt förknippar med Europa, och så gott som hela Kazakstan ligger mycket riktigt i Asien. Men den allra västligaste delen, den som ligger väster om Uralfloden, räknas faktiskt geografiskt till Europa. Visserligen tycks en del istället hålla floden Emba som östra gräns, men Ural är nog den mest accepterade dragningen. Och förresten ligger Emba öster om Uralfloden, så utgår man från den hamnar i så fall en ännu större del av Kazakstan i Europa. Under alla förhållanden ligger Novyj Ushtogan med god marginal inne i den europeiska delen och kan därför stundom stoltsera med Europas högsta temperatur.
Ett annat land med en fot i Europa är naturligtvis Turkiet, där delen väster om Bosporen räknas till Europa. Men det är sällsynt att detta område blir varmast i Europa.