Lite fredagslektyr denna fredag...

I det här fredagsinlägget listas några små händelser.

Skåne kallast i landet i natt

Den gångna natten var det faktiskt kallast i södra Skåne vilket inte torde höra till vanligheterna. Sturup utanför Malmö hade 7,1° som lägst. På andra plats kom Tarfala med 7,3°. I Malmö var det 8,8° som lägst vilket var kallare än vid SMHIs nordligaste väderstation, Naimakka, i Lappland där temperaturen sjönk till 9,3°. Det återstår dock att se ifall Sturup blir kallast för hela temperaturdygnet som avslutas klockan 20 ikväll. 

Fortfarande bara en station med meteorologisk höst men fler väntas framöver

Det för årstiden varma vädret har gjort att bara en station så här långt, Tarfala (1143 möh), har fått meteorologisk höstvilket skedde den 2 augusti. Så här långt är det bara delar av Lapplandsfjällen dit den normalt skall ha anlänt. I år är det utifrån årstidskartan bara uppe på Sarek- och Kebnekaisefjällen som hösten anlänt. Utifrån den senaste prognosen väntas svalare luft ta sig in över norra Sverige. Därmed öppnas för att fler stationer i västra Lappland kommer att kunna få höst den närmaste tiden.

Rekordtidig "Josephine" på Atlanten

De tropiska stormarna fortsätter produceras i hög takt på Atlanten. Under gårdagen den 13 augusti gjorde den tropiska stormen "Josephine" entré öster om Karibien. Josephine förväntas dock enligt National Hurricane Center (NHC) förbli en svag till måttfull tropisk storm och dessutom hålla sig ute över öppet vatten under de närmaste fem dygnen för att sedan lugnt och stilla upplösas. Att bildningen av "J-stormen" på Atlanten, sker redan den 13 augusti är rekordtidigt. Det tidigare rekorddatumet var enligt orkanspecialisten Philip Klotzbach som twittrat om det den 22 augusti och skedde 2005 då "Jose" såg dagens ljus.

Strax öster om amerikanska delstaten North Carolina finns en väderstörning som av NHC bedöms ha 50% chans att utvecklas de närmaste fem dygnen på sin väg österut över öppet vatten. Nästa namn på listan är "Kyle" och ifall en tropisk storm bildas före den 24 augusti vore det den tidigaste "K-stormen". En position som i nuläget innehas av den numera famösa Katrina.

Juli var globalt på plats 1-4 enligt olika väderinstitut

Som vi redan tidigare har rapporterat i månadens världsväder var juli enligt Copernicus den tredje varmaste globalt. Nu har fler institut inkommit med sina rapporter om hur juli var. Enligt japanska Japanese Meteorological Agency (JMA) var detta den fjärde varmaste julimånaden som observerats. Amerikanska NOAA kom idag ut med sin rapport där juli ihop med 2016 rankas som den näst varmaste efter juli 2019. Enligt NOAAs bedömning var juli den varmaste som observerats på norra halvklotet. Även NASA bedömer att juli var den näst varmaste efter 2019. Amerikanska Berkeley Earth mäler ut sig bland instituten genom att ihop med juli 2019 ranka juli 2020 som den allra varmaste som observerats. Enskilda månaders placering hos olika institut kan alltid vara av visst intresse. Det är den långsiktiga trenden som är viktigast.

NOAA: Juli rekordvarm för norra halvklotet

Copernicus: Juli 2020

JMA: Statistik för juli 2020

Berkeley Earth: Temperaturuppdatering för Juli 2020

NASA: Temperaturdata för juli

Trevlig helg!

/Misha