Klimatstationen i Oskarshamn fyller 100 år

Jag har gjort till tradition att uppmärksamma när någon av våra stationer fyller 100 år. Det vill säga i år är det de stationer som startade år 1918. Det var en handfull stationer, men bara en har överlevt in i våra dagar, nämligen Oskarshamn i östra Småland.

Till en början var det endast nederbörd som observerades, men från 1938 observerades även temperatur. Det är det mätprogram som gäller även i dag.

Den som letar i vårt arkiv kan kanske ha svårt att hitta de tidigaste mätningarna från Oskarshamn. Mellan 1918 och 1930 är den nämligen registrerad under namnet Fredriksberg. Stationen låg då vid Fredriksbergs vattenverk nordväst om Oskarshamns centrum. Där låg den även efter 1930 men då hade stationen bytt namn till Oskarshamn i våra rullor.

Klimatstationen i Oskarshamn
Klimatstationen i Oskarshamn. Bilden är tagen i april 2011. Foto SMHI Förstora Bild

Sedan 1995 har stationen sitt nuvarande läge i en villaträdgård i västra delen av Oskarshamn.

Oskarshamn är en av Sveriges varmaste stationer

I vissa väderlägen är Oskarshamn en av Sveriges varmaste väderstationer. Det gäller framför allt vid väst- och sydvästvindar då luften sjunker från Sydsvenska höglandet ner mot Smålandskusten. Oskarshamn ståtar med det svenska värmerekordet för mars och oktober.

När det däremot blåser kraftiga ostliga pålandsvindar har Oskarshamn liksom övriga stationer vid ostkusten svårare att hävda sig när det gäller värme.

Svenska temperaturrekord

1985 begravdes Oskarshamn av snö

Orter längs den svenska ostkusten kan vissa vintrar drabbas av så kallade snökanoner från Östersjön. I början av januari 1985 var det Oskarshamns tur (eller otur). Staden blev helt lamslagen av drygt meterdjupa snömassor. I modern tid är nog den enda jämförelsen det stora snöfallet över Gävle i december 1998.

Smålandskusten 3-5 januari 1985

Sverker Hellström