Slutet på förra veckan blev blåsig för norra Sveriges del. Anledningen var att ett omfattande varmt högtryck förskjutits in över Centraleuropa i början av veckan, vilket gjorde att lågtrycken ute på Atlanten styrdes upp på en nordlig bana och fördjupades i kontakt med den kallare luften över Ishavet.
Lågtryck nr 1
Ett första lågtryck strök förbi längs norska Ishavskusten natten till fredag. Det begåvades inte med något namn, men föranledde ändå klass 2-varning för storm i norra Lapplandsfjällen och för stormbyar i Norrbottens läns inland.
Stekenjokk rapporterade redan under torsdagen en medelvind på hela 40.5 m/s, vilket är orkanstyrka. Nu ligger Stekenjokk faktiskt i sydligaste Lapplandsfjällen, på gränsen till Jämtlandsfjällen, och där var ”bara” en klass 1-varning utfärdad. Men nu har vi meteorologer vant oss vid att betrakta den stationen som lite speciell med höga vindstyrkor även vid tämligen beskedliga lågtryck, detta på grund av lokala förhållanden, så den kan nog inte anses som riktigt representativ för ett större område.
Vidare finns en icke officiell vindmätning från Helagsfjällen i Härjedalen som visar på en byvind på hela 50.5 m/s torsdag eftermiddag, vilket är förvånansvärt mycket. Men om detta utgör något rekord går dock inte att säga, då det inte finns någon statistik för den vindmätaren.
Tittar vi på området med klass 2-varning ser vi att Stora Sjöfallet i norra Lapplandsfjällen under senare delen av natten till fredag kom upp i en medelvind på 35.8 m/s, även det orkanstyrka, och vindbyar på 43.8 m/s. Öster om fjällen fick Arvidsjaur stormbyar på 24.8 m/s.
Lågtryck nr 2 - Julia
Samtidigt som detta lågtryck passerade förbi låg nästa lågtryck redan på lur söder om Island (se illustrationen ovan). Det var då inte särskilt kraftigt men genomgick en snabb fördjupning under fredagen, ja faktiskt så snabb att den uppfyllde kriteriet för en så kallad "atmosfärisk bomb", nämligen att trycket i lågtryckscentrum sjunker med minst 24 hPa på 24 timmar, alltså i genomsnitt 1 hPa per timme. I detta fördjupade skick passerade lågtrycket sedan nära Lofoten under lördagsmorgonen och rörde sig under senare delen av dagen och kvällen österut över de nordligaste delarna av Norge och Finland.
Detta nya lågtryck bedömdes vara av kraftigare kaliber än det första och klass 2-varning för storm gick nu ut för hela Lapplandsfjällen samt för stormbyar i såväl Västerbottens som Norrbottens läns inland.
Något som åtminstone för mig var lite överraskande var att norska vädertjänsten inte namngav detta lågtryck. Annars brukar kraftiga stormlågtryck som kommer in västerifrån över Norge och sedan Sverige namnges av Norge, varefter vi på SMHI adopterar samma namn för att undvika förvirring (se artikel i kunskapsbanken ”Vem namnger stormar?”)
Tydligen har norrmännen blivit lite mer restriktiva med namngivningen och reserverar den för de allra extremaste ovädren. Hur som helst gav SMHI lågtrycket namnet Julia, som var lördagens namnsdagsbarn.
Stora Sjöfallet noterade på lördagskvällen 37.0 m/s i medelvind och vindbyar på 43.5 m/s. En smula anmärkningsvärt är också att Abisko hade orkanbyar på hela 33.1 m/s (gränsen för orkanstyrka går vid 32.7 m/s). Julia fick även lite högre vindstyrkor i byarna öster om fjällen och här stack Gällivare ut med stormbyar på 28.0 m/s (rekordet för stationen ligger på 28.8 m/s.) Jokkmokks flygplats låg inte långt efter med 27.0 m/s.
Inget av dessa stormlågtryck verkar ha gett några omfattande konsekvenser. Dock fick fjällräddare rycka ut för att undsätta tre tyska turister som blivit fast i hårt väder på Kebnekaise natten till fredag, och i Saltoluokta, sydost om Stora Sjöfallet, där det finns ett antal mindre hus som används som säsongsboende, flyttade enligt SvT hela hus på sig eller blev sönderbrutna. Vidare stängdes flera fjällvägar av nära Riksgränsen och på LKAB:s område i Kiruna blåste ett plåttak av. På norska sidan, i Nordland, rapporterades om avblåsta tak, fallna träd, inställd flygtrafik och strömavbrott.
Hur står sig då Julia jämfört med andra namngivna lågtryck? Tja, Julia får nog ses som ett ganska ordinärt stormlågtryck som berör någon del av landet någon eller några gånger i stort sett varje vinterhalvår. Som redan nämnts var det bland våra stationer mest bara Gällivare som fick osedvanligt hög vindstyrka, något som illustreras av nedanstående karta över genomsnittlig återkomsttid för vindbyarna:
Lars Knutsson