Novembermånaderna 1968 och 2020 ståtar båda med det svenska värmerekordet för november. På så sätt påminner månaderna om varandra. Men det finns även betydande skillnader som jag nu tänkte titta närmare på.
Den 2 november 1968 rapporterade Ugerup i Skåne 18,4° och en lika hög temperatur hade Gladhammar i östra Småland den 6 november i år. På så sätt finns likheter mellan månaderna.
Men medan det i år nästan helt och hållet har rört sig om för årstiden ovanligt varm luft över hela Sverige, så präglades tiden kring månadsskiftet oktober/november 1968 av för årstiden extremt kall luft över främst norra Sverige.
De här gamla bulletinkartorna är inte alltid så lätta att tyda. Men vi kan i alla fall se ett kallt högtryck över norra Skandinavien och en varm luftström ända nerifrån Medelhavsområdet med en varmfront norr om Skåne den 2 november 1968.
Köldrekord för oktober
Låt oss börja den här klimatologiska resan redan den 28 oktober 1968. Då noterades -31,5° i Myrheden i norra Västerbotten, vilket är ett svenskt köldrekord för oktober som fortfarande står sig.
Det följdes sedan av -35,0° i Vittangi den 3 november 1968. Det är det tidigaste datumet för -35° i Sverige (låt vara att vi hade -39,0° i Nikkaluokta den 4 november 1952).
Fram till november i år så var 18,4° den 2 november 1968 den högsta temperatur vi haft så sent på säsongen. Samtidigt representerade minimitemperaturerna i Myrheden och Vittangi de lägsta temperaturer vi haft så tidigt på säsongen.
Omfattande snöfall
Det var alltså en extrem nord/sydlig temperaturkontrast över Sverige de här dagarna 1968. Är det någon som tror att det fanns en front och snöfallsområde däremellan?
Naturligtvis var det så. På bulletinkartan finns bara en front, men det borde inte ha varit några större problem att klämma in både en polarfront och en arktikfront.
Med sådana temperaturkontraster skulle man kanske vänta sig att det var det värsta snöoväder vi någonsin upplevt. Men fullt så illa var det inte. Det finns några andra snöoväder som klassas högre.
Men visst snöade det i början av november 1968. I exempelvis Siljansfors söder om Mora i Dalarna var det i stort sett barmark vid månadsskiftet och 60 cm snö den 5 november.
I år lyser kylan med sin frånvaro
Ingrediensen med extrem kalluft i norr har helt saknats i år. Och varifrån skulle den kalluften egentligen komma? Det är andra tider nu.
Sverker Hellström