Årets julkalender Mirakel utspelar sig till hälften i december 2020 och då är det barmark utanför fönstren. Till andra hälften utspelar sig julkalendern vid samma plats exakt 100 år tidigare i december 1920 med ett oavbrutet snöande över landskapet. Vad säger våra väderobservationer från den tiden?
När det gäller årets decemberväder stämmer bilden bra. Det är bara att titta ut genom fönstret, i alla fall för oss som bor söder om Dalälven, för att konstatera att snötäcket är i stort sett obefintligt.
När det gäller förhållandena 1920 speglar julkalendern annorlunda klädsel, tilltal och attityder jämfört med idag. Man kan också få uppfattningen att förr i tiden var det minsann alltid snö och kyla på vintrarna. Jag vet inte om iscensättningen är medveten eller om det bara slumpat sig så.
Julmånaden 1920
Enligt våra årsböcker och observationer var december 1920 faktiskt varmare än normalt i största delen av Sverige. Cirka en grad över det normala i söder och 3-4 grader över längst i norr.
Det var även ganska ont om snö. I södra delen av landet dröjde det till andra hälften av månaden innan det började bli något snötäcke att tala om. Även längre norrut var det förhållandevis beskedliga snömängder. Exempelvis hade man uppe i Riksgränsen inte mer än 26 cm snö under månaden.
Som framgår av diagrammet över vita jular så var det barmark i Lund, Visby och Göteborg julen 1920. I Stockholm klassades det som snöfläckar. Av orterna i diagrammet verkar det bara ha varit i Stensele i södra Lappland som det fanns tillräckligt med snö för en behaglig slädfärd till julottan.
Vad menades med normal temperatur 1920?
Jag förmodar att många läsare har hängt med i rapporteringen om den kommande nya normalperioden 1991-2020. I samband med det har vi skrivit att konceptet normalperioder togs fram i mitten av 1930-talet och att den första var normalperioden 1901-1930.
Detta gäller för den internationella överenskommelsen om gemensamma normalperioder. Dessförinnan hade Sverige använt egna typer av normalperioder, och jag förmodar att andra länder kan ha gjort likadant. I Sverige användes löpande normalperioder som förlängdes framåt i tiden vartefter man samlade på sig nya data. Så 1920 var det en normalperiod avseende 1859-1915 som gällde.
Sverker Hellström