Höstlikt augustiväder i veckan

Ett omfattande lågtryck med centrum över Nordnorge styr just nu vädret i Sverige. I Katterjåkk i Riksgränsfjällen uppmättes det lägsta lufttrycket (986,1 hPa) för en augustimånad i Sverige på fem år. I söder har det varit ordentligt blåsigt med som mest stormbyar ute vid Måseskär och Väderöarna, båda belägna vid Bohuskusten. På baksidan av lågtrycket väntas kyliga vindar från Arktis strömma ner över landet. Detta kommer att märkas på temperaturerna. Under onsdagen kan det i samband med regn bli såpass kyligt att temperaturerna endast håller sig kring 7-10 grader i delar av Götaland.

Analyskarta över väderläget på morgonen den 9 augusti
Analyskarta över väderläget på morgonen den 9 augusti. Foto SMHI Förstora Bild

Hösten kan anlända till delar av västra Norrland

Det för årstiden kyliga vädret ser ut att fortsätta veckan ut och temperaturen väntas hålla sig under 20° i hela i landet. På högfjället kan nederbörden till att börja med även vara med inslag av snö. De låga temperaturerna i västra Norrland innebär att den meteorologiska hösten kan göra en storstilad entré i denna region. SMHIs krav på hösten är att dygnsmedeltemperaturen under fem dygn i följd är under 10,0°. Dessutom får hösten inte anlända före den 1 augusti.

Hittills är det bara höghöjdsstationerna Tarfala (1150 möh) i Lappland, Sylarna (1030 möh) samt Blåhammaren (1090 möh), båda i Jämtland, dit den meteorologiska hösten anlänt. Normalt sett får stora delar av fjällkedjan meteorologisk höst före den 10 augusti.

Normalt ankomstdatum för den meteorologiska hösten
Normalt ankomstdatum för den meteorologiska hösten utifrån normalperioden 1961-1990. Foto SMHI Förstora Bild

Till Kiruna kommer hösten normalt sett den 16 augusti medan man i Östersund vanligen får vänta till den 5 september.

Hur långt hösten kommer att avancera under den närmaste tiden återstår att se. På årstidskartan kan man se daglig utbredning av hösttemperaturerna.