Gubbveckan: mycket milt väder väntas ända fram till jul

Gubbveckan: mycket milt väder väntas ända fram till jul i södra Sverige med chans till nya decemberrekord på söndag fjärde advent

Fruntimmersveckan i juli är nog bekant för de flesta. Emellertid finns det nu i modern tid faktiskt även en gubbvecka som sträcker sig över tio dagar från den 14 december till den 23 december då almanackan fylls av idel manliga namn innan Eva tar vid på Julafton.

Chans till nya decemberrekord lagom till fjärde advent?!

För årstiden mycket mild luft har letat sig in över södra Sverige med temperaturer som på sina håll stigit till +10°. Ännu lite mildare luft ser ut att dra in över landet på söndag med dagstemperaturer på i allmänhet omkring 10° i Götaland, Svealand och sydöstra Norrland. I övriga delen av södra Norrland 4-8 grader varmt. Längst i norr 0-5 grader varmt.

Det mest intressanta är att prognosen indikerar att maximitemperaturerna i Götaland, Svealand och sydöstra Norrland kan komma att bli rekordhöga på söndag. I östra Götaland är det inte omöjligt med en maximitemperatur på 12-13 grader. Det svenska decemberrekordet för Götaland och för Sverige är 13,7° uppmätt i Simrishamn på julafton 1977 (se gärna kunskapsbanksartikeln över temperaturrekord för olika månader).

I östra Svealand är decemberrekordet 13,0° uppmätt i Norrtälje den 4 december 1953. Norrlandsrekordet på 12,1° är knappt två veckor gammalt och sattes i Gävle den 6 december. På söndag pekar prognosen på en maxtemperatur på 11-12 grader i sydöstra Norrland varför det inte helt går att utesluta ett nytt decemberrekord där.

Den högsta temperaturnoteringen vid andra advent var 12,9° ute vid Harstena i Östergötlands kustregion. För de flesta stationerna med längre mätserier överlevde då de gamla decemberrekorden från i allmänhet 2006 eller 1953. I Stockholm fattades en ynka tiondel från ”all time high” i december. Nu får man i huvudstaden sannolikt en ny chans att slå det där (se gärna Sverkers inlägg "Nytt norrländskt värmerekord för december".

Julveckan går i mildhetens tecken…

Vädret under julveckan ser lika illa ut för de i södra Sverige som hoppas på en vit jul med åtskilliga plusgrader. På onsdag förmiddag, dagen före julafton, ser det ut som att en ny portion med ovanligt mild luft drar in över södra Sverige. Östra Götaland kan då återigen lokalt få upp mot 11-13 grader. En kallfront ser därefter ut att passera under eftermiddagen och kvällen följt av lite lägre temperaturer. Julafton ser just nu ut att bli en mellandag med chans till lite sol här och var och omkring 5 plus i söder och lika många minus längst i norr.

En mer slutlig summering av eventuella rekordvärden kommer att ges i början av nästa vecka. Eventuellt kommer Sverker att lägga ut ett kort inlägg på söndag. 

Kort köldknäpp gav ingen vinter i söder

Veckan inleddes med kallt väder i hela landet. Nattavaara i Lappland hade på måndag morgon den 14 säsongens hittills lägsta temperatur med -29,9°. Längs syd- och västkusten samt på Öland och Gotland höll det varma havsvattnet uppe temperaturerna och där har temperaturerna i allmänhet legat på ett par plusgrader. Köldknäppen som kom till Lucia var av sådan kortvarig art att den meteorologiska vintern inte orkade vandra många mil söderut och i princip hela Götaland har fortfarande meteorologisk höst (se Årstidskartan). Även i sydöstra Svealand råder ännu höst, bland annat i Stockholm.