Folkomröstning i blåsväder

Jag tycker om att läsa gamla tidningsklipp. Då gör man ibland upptäckter om väder och SMHIs verksamhet, som jag och kanske ingen annan heller haft en aning om.

Simone var inte den första

Den gängse historieskrivningen är att Simone i oktober 2013 var den första av SMHI namngivna stormen.

Döm om min förvåning när jag hittade en uppgift att SMHI namngav en storm till Berit den 15-16 oktober 1955. Enligt Dagens Nyheter var det SMHIs kontorsbiträde fröken Berit Jacobsson som stod som förebild till namnet.

Den mediala beskrivningen av ovädret  var inte så långt från vad vi kunnat förvänta oss idag. Så här skrev Dagens Nyheter "Först på söndagskvällen väntas stormcyklonen Berit som på lördagskvällen härjade över mellersta Sverige , ha bedarrat"

Stormen Berit 15 oktober 1955
Lufttrycket (isobarer) över Sverige klockan 13 den 15 oktober 1955. Illustration SMHI Förstora Bild

Den allra första namngivna stormen var Asta i mitten av  september 1955. Jag har inte lyckats utreda om även den stormen hade någon förebild i verkligheten. Men jag vet i alla fall att SMHI har haft medarbetare med det förnamnet.

Kom det någon storm på bokstaven C senare under hösten? Nej, inte vad jag kunnat finna. Kanske fanns det vi det tillfället ingen Cecilia eller Charlotta på institutet. I vart fall vet vi som varit med en tid att namngivningstraditionen dog ut fram till 2013.

Folkomröstning i blåsväder

Kanske någon läsare känner igen datumet söndagen den 16 oktober 1955. Det var då vi höll folkomröstning om införande av högertrafik eller inte. En överväldigande majoritet av de röstande stämde för fortsatt vänstertrafik. Som bekant kör vi ju trots detta sedan drygt 50 år på höger sida. Valdeltagandet var dock lite lägre än vid våra andra folkomröstningar.  Men det verkar som att valdeltagande inte bedömdes ha påverkats av stormen Berit.

Sverker Hellström