Föhneffekter i Jämtlandsfjällen

Skandinavien täcks av ett högtryck och på västsidan av detta har det varit föhneffekter i Jämtlandsfjällen och i Norge.

Om man tittar på kartan över maximitemperaturerna i Sverige under natten till den 11 januari så är det lätt att tro att något måste vara fel. Storlien-Storvallen sticker ut med landets högsta temperatur. I övrigt är de högsta temperaturerna från kuststationer i Götaland.

Nattens högsta temperatur den 11 januari 2018.
Nattens högsta temperatur den 11 januari 2018. Illustration SMHI Förstora Bild

Även när vi tittar på en karta över den relativa fuktigheten så verkar mönstret lite särpräglat. Vi ser att stationer på hög höjd har betydligt lägre relativ fuktighet än övriga stationer.

Relativ fuktighet klockan 10 den 11 januari 2018.
Relativ fuktighet klockan 10 den 11 januari 2018. Illustration SMHI Förstora Bild

Det här är i och för sig inget unikt utan vi har uppmärksammat detta tidigare i samband med högtryckssituationer. Då kan det i fjällvärlden ovanför en så kallad subsidensinversion råda ovanligt låg relativ fuktighet i kombination med förhållandevis hög temperatur.

Högtrycks- och lågtryckscirkulation

inversion

Det som möjligen är en aning udda är tiden på året. Storlien-Storvallen var nere i en relativ fuktighet på 23% klockan 04 den 11 januari. Det är värden som snarast leder tankarna till vår eller försommar.

I tisdags, den 9 januari, var den relativa fuktigheten på Sylarna (1 030 möh) nere i 17% och på Klövsjöhöjden (802 möh) extrema 6%. En viss försiktighet får man dock alltid iaktta när det gäller mätning av så låga fuktighetsvärden.

En jämförbar situation i januari är den 5 januari 2002 då både Idre fjäll och Klövsjöhöjden var nere i 10% i relativ fuktighet.

12° varmt i Norge

Sådana här föhnliknande fenomen brukar på grund av topografin  bli mer uttalade i Norge än i Sverige. I går, den 10 januari, hade man +12,2° i Svelgen vid Norges västkust norr om Bergen.

Temperatursonderingen från Ørlandet väster om Trondheim visar i trycknivån 950 hPa en temperatur på nästan 10 plusgrader och en daggpunktstemperatur på cirka -20°.

Sondering från Ørlandet, Norge klockan 01 den 11 januari 2018.
Sondering från Ørlandet, Norge klockan 01 den 11 januari 2018. Illustration SMHI Förstora Bild

Sverker Hellström