Vi har vetat det länge. Vi har sett det komma. Och nu är det av allt att döma dags. Nu väntas Kung Bore göra entré i norra Norrland. Detta då kall luft nu strömmar ner på baksidan av ett lågtryck över Barents hav. Officiellt får vi emellertid vänta till på lördag kväll innan den meteorologiska vinterns ankomst tidigast kan konstateras. Då vet vi nämligen vilka stationer som haft vintertemperaturer fem dygn i följd och därmed uppfyller SMHIs definition på vinter. Under tisdagen den 12 och onsdagen den 13 oktober var det två stationer i Lapplandsfjällen, Tarfala och Stekenjokk, som båda hade vintertemperaturer. Även om vissa osäkerheter finns i prognosen är allt annat än Kung Bores återkomst till norra Norrland de närmaste dagarna en skräll.
Vinterns utveckling följs på årstidskartan
Under -10° gångna natten, följt av snöoväder
I Lapplandsfjällen gick temperaturen under -10°. Därmed fick vi ett nytt säsongslägsta. Det tidigare lägsta i höst på -8,6° uppmätt den 8 oktober i Naimakka i Lappland ersattes av -11,4° i just Naimakka. Nu under torsdagen väntas ett intensivt lågtryck dra upp över landet med milt väder i söder men i norra Norrland med kraftig nederbörd. Det är inte otänkbart att det på sina håll kan komma att falla ett par decimeter nysnö. Därtill lär det säkerligen kunna bli en del halka när nederbörden övergår i snö och faller på våta vägbanor när temperaturen sjunker. Bor man i norra Norrland är man, till skillnad från oss sörlänningar, dock van vid snöfall, dåligt väglag, stora avstånd och skumpiga vägar. Antagligen har man där även redan börjat fundera på att sätta på vinterdäck.
Senaste dygnets minimitemperaturer liksom största uppmätta snödjup följs på Max/minvärden.
Start för snödjupskartan i nästa vecka?
De senaste snösäsongerna, 2013-2021, har snödjupskartan kommit igång kring mitten av oktober. Startdatumet har varierat från den 10 till den 28 oktober. För att snökartan skall startas upp krävs förutom mätbart snödjup vid några stationer även att snön förväntas ligga kvar ett tag. Med tanke på den förväntade väderutvecklingen är det därför inte osannolikt att snödjupskartan för säsongen 2021/2022 kan komma att dra igång i slutet av denna vecka eller början av nästa vecka. När så sker kommer vi att informera er läsare.
Fortsatt sommar i delar av Götaland
Samtidigt som den meteorologiska vintern väntas göra sitt intåg längst i norr håller den meteorologiska sommaren stånd i söder. Dess utbredning har dock krympt betänkligt och i princip är det nu bara de kustnära områdena i Götaland och Svealand liksom kring de fyra stora sjöarna som man ännu har sommar. Den annalkande kalluftsattacken ser dock inte ut att kunna putta undan sommaren i söder. Vi kommer nu därför under en tid sannolikt att ha tre årstider i landet.
För den som vill följa sommarens i längden futila kamp mot hösten görs det bäst på årstidskartan.
/Misha