Det osynliga vattnet

Till slut kom äntligen regnet. Men på många håll i södra delarna av landet har det inte regnat på länge. När jag gick lunchpromenaden i fredags såg jag stora vita moln på himlen och förundrades över den otroliga tjänst som molnen gör genom att över tid transportera tusentals efter tusentals kubikmeter vatten. Det var också med en viss längtan efter regn som jag såg molnen segla förbi. Behöver inte marken regn nu tänkte jag?

Hydrologer grubblar ofta på sådant, som kanske inte andra grubblar på. Men när det inte regnat på länge Götaland och Svealand är det svårt att inte fundera över vattentillgången i marken.

Under tidig vår är marken ofta mättad med vatten. Snösmältning, låg avdunstning och lågt upptag från växtlighet gör att markvattenhalten är hög. Om det då inte regnat under mars, kan det, trots att växtligheten inte riktigt kommit igång, bli väldigt torrt? 

I SMHIs tjänst ”Markfuktighet” visades i fredags följande karta som kanske får avsluta detta inlägg. Den bekräftar bilden av att det i Götaland (där jag befinner mig) och Svealand i slutet av mars var markvattenhalter mycket under det normala. I Norrland har en tidig vår och nederbörd fyllt på markvattnet. 

Läs mer om det osynliga markvattnet i Kunskapsbanken på smhi.se.och följ utvecklingen i produkten Markfuktighet - Beta.

//Katarina  
 

Karta över Sverige blått i norr, rött i söder
Kartan visar om det finns mer eller mindre vatten tillgängligt för växtligheten att ta upp än vad det brukar göra vid en viss dag på året. Förstora Bild