Dagens namnsdagsbarn Sten och Sixten inleder den årliga Gubbveckan. I den moderna almanackan är det nämligen enbart manliga namn mellan den 14 och den 23 december, därav uttrycket. Därefter följer Eva på julafton. Ända sedan jag började skriva om vädret under gubbveckan för tre år sen har det slutat i en grön julafton för Götaland och stora delar av södra Svealand. I fjol fick vi se åtskilliga nya decemberrekord slås vid fjärde advent den 20. Dessutom på 13,7° från julafton 1977 och de landsdelsvisa rekorden för Svealand och Norrland slogs.
SMHIs prognoser sträcker sig 10 dagar framåt i tiden. Ju längre fram desto större är osäkerheten i prognosen. Med reservation för detta ser dagens prognos, som sträcker sig fram till natten mot julafton, ut att domineras av torrt väder i större delen av landet. I Götaland och södra Svealand får man inledningsvis räkna med temperaturer omkring 0 grader medan det i början av nästa vecka ser ut att kunna bli 0-3 grader.
Utifrån dagens snödjupskarta och prognosen för de kommande 10 dygnen förefaller en försiktig analys tro att det är rimligt att snögränsen på julafton kommer att gå ungefär i höjd med Mälardalen. I fjol gick snögränsen på julaftons morgon i höjd med en linje Malung-Hudiksvall och på juldagen var det barmark även uppe i Särna i norra Dalarna.
Torrt väder ökar risken för grön julafton även vid Ångermanlandskusten
Utifrån dagens prognos finns det en risk att även kusttrakterna i delar av Ångermanland kan få en grön jul. Snötäcket är där mycket tunt, men med temperaturer som i nuläget ser ut att nå upp till omkring 1-3 grader under måndag-tisdag, väntas snön där förmodligen slaska bort. Troligen kommer det inte heller att falla någon nysnö där före julafton. Vår observatör i Nora-Östanö i Ångermanland rapporterade inget mätbart snödjup där idag, tisdag den 14 december.
En uppföljning av vädret under resten av gubbveckan och julhelgen väntas på måndag eller tisdag. Då kommer saker och ting med största sannolikhet att se betydligt klarare ut.