Dags för midnattssol igen!

Under natten mot torsdag är det dags igen och ni vet väl vad jag syftar på? Midnattssolen! Klockan 01:02 på torsdag den 20 maj går solen upp vid Sveriges nordligaste punkt Treriksröset. Därefter kommer solen vid Treriksröset att befinna sig helt över horisonten dygnet runt från och med dagen därpå, den 21, fram till tiden omkring fruntimmersveckan som inleds den 18 juli.

Efter Treriksröset vandrar midnattssolen raskt söderut. Fredagen den 21 går solen upp klockan 00:56 i Keinovuopio som är Sveriges nordligaste bebodda plats. Från och med den 22 maj är solen där över horisonten dygnet runt fram till i juli. Några mil sydost därom vid vår nordligaste väderstation Naimakka belägen vid Könkämäälven väntas midnattssolen från den 23. Detta efter att solen där går upp 00:56 den 22. Kanske får de fåtaliga boende i Naimakka också hälsa den meteorologiska våren välkommen på fredag kväll.

Till Sveriges nordligaste kyrkby Karesuando i Lappland når den på måndag den 24. Där sker den sista solnedgången klockan 23:57 på lördag den 22. Sedan går solen upp igen klockan 00:56 på söndagen den 23 men det är således först på måndagen den 24 som det är ljust dygnet runt där. Även i närliggande Maunu där det svenska vägnätet slutar samt Riksgränsen är det ljust dygnet runt från och med måndag.

Så långt som våra prognoser sträcker sig, 10 dygn, kan vi se att vid Lapplands största ort, Kiruna (ca 16000 invånare), kommer solen att gå ner klockan 00:23 den 27 maj. Därefter går solen upp igen klockan 00:49 och från den 28 maj är det ljust dygnet runt där. Som kuriosa kan nämnas att det i år är 50 år sedan Kiruna kommun bildades i samband med kommunreformen. I den närliggande tätorten Tuolluvaara några kilometer från Kiruna sker soluppgången den 27 en minut tidigare, dvs klockan 00:48. Även Jukkasjärvi med sitt kända ishotell, köldhålet Nikkaluokta, Kitkiöjoki, Lainio, Parkalompolo och Muodoslompolo kommer att få midnattssol från och med den 28 maj. 

Innan midnattssolen når Kiruna kommer den att ha passerat byar och småorter som Abisko (25/5, känt för Lapporten och norrsken), Kuttainen (25/5), Idivuoma (25/5), Mertajärvi (25/5), Övre och Nedre Soppero (26/5), Kätkesuando (26/5, Norrbottens nordligaste by), Lannavaara (26/5, Sveriges minsta högskoleort) och Kurravaara (27/5). De angivna datumen anger från vilken dag som det är ljust dygnet runt.

Till Svappavaara och Vittangi når midnattssolen den 29 maj. Därefter står Kangos, Masugnsbyn, Puoltikasvaara och Junosuando på tur dit midnattssolen väntas först någon dag senare. 

Hur långt söderut når midnattssolen?

I samband med mina blogginlägg om polarnatten i slutet av november och december 2020 såg vi att det inte blev riktigt mörkt ända ner till polcirkeln. Så här står det i artikeln i Kunskapsbanken om "Sommarsolstånd och vintersolstånd": 

"Lite förenklat kan man säga att från polcirkeln och norrut går solen inte alls ner vid sommarsolståndet. Man talar då om midnattssol.

Vid vintersolståndet går solen överhuvud taget inte upp norr om polcirkeln, även om det blir något ljusare på dagen. Man talar då om polarnatt.

I praktiken är det lite mer komplicerat om man tar hänsyn till solljusets brytning i atmosfären samt räknar soluppgång och solnedgång från solskivans överkant i stället för mittpunkt.

Med dessa reservationer blir det vid vintersolståndet polarnatt först några mil norr om en linje genom Pajala och Gällivare. Omvänt så är det vid sommarsolståndet midnattssol ner till en linje ungefär i höjd med Haparanda."

Frågan är då hur långt söderut midnattssolen kommer att nå utifrån SMHIs beräkningsmetod? Jag kommer av denna anledning att uppdatera det här inlägget med ytterligare ett vecka 24 (14-18 juni) då vi närmar oss sommarsolståndet som i år infaller måndagen den 21 juni klockan 05:32. Därefter går vi återigen långsamt mot mörkare tider (men förhoppningsvis samtidigt mot ljusare tider utifrån andra perspektiv!). 

//Misha