Först ut att få hälsa midnattssolen är det obefolkade Treriksröset (Sveriges nordligaste punkt och Finlands fastlands västligaste) dit midnattssolen nu når. Lördagen den 20 maj går solen upp efter midnatt för att därefter hålla sig över horisonten fram till omkring den 21 juli innan dagarna åter blir kortare där. Den första bebodda plats som får ta del av midnattssolen är den lilla byn Keinovuopio i nordligaste Lappland där solen går upp klockan 00.57 på söndagen för att därefter inte gå ner igen förrän någon gång efter mitten av juli.
Vid SMHIs nordligaste väderstation Naimakka kan byns ende invånare hälsa midnattssolen välkommen på måndag den 22 då solen går upp klockan 00.57 och sedan inte går ner igen förrän om drygt två månader.
I den lilla byn Maunu där det svenska vägnätet slutar är det ljust dygnet runt från den 24 maj liksom i Karesuando, Katterjåkk, Riksgränsen och Sveriges högst belägna fjällstation Låktatjåkka (1228 möh och bemannad under vår och sommar).
I det turistattraktiva Abisko går solen upp klockan 01.02 på onsdag den 24 för att därefter befinna sig över horisonten från och med torsdag den 25 maj fram till omkring mitten av juli. Samma sak gäller för landets nordligaste jordbrukarby, Kuttainen, där en av Sveriges barnrikaste familjer bor. Åtminstone var det så år 2010 då familjen hade 14 barn(!)
På Kristi Himmelfärdsdag kommer solen att vara uppe dygnet runt i byarna Idivuoma och Mertajärvi vilka ligger sydväst om Karesuando.
Den 26 maj får människorna i Övre och Nedre Soppero njuta av midnattssolen.
Till Kurravaara (hemvist för den fiktiva karaktären Rebecka Martinsson i serien ”Martinsson”) kommer solen att lysa oavbrutet från lördag och nästan två månader framåt. Därefter står Jukkasjärvi, Kiruna och Nikkaluokta på tur att få midnattssol på mors dag den 28 maj.
Därefter fortsätter midnattssolen sin vandring söderut tills den 21 juni då sommarsolståndet inträffar.