Semester vid kusten, sol och bad. Men när är det som bäst, när är havsvattnet lagom varmt? De senaste två somrarna har visat på helt motsatta mönster. Vi tar en titt på hur temperaturen varierat i Bottenhavet, Östersjön och på Västkusten.
Juni, juli eller augusti? Det är frågan vid köksbordet när semesterplanerna görs upp i början av året. Under 2020 och 2021 har det varit hemmavattnen som gällt för de flesta av oss som sökt sig till kusten för att njuta av ett dopp bland böljorna. Att välja rätt månad har dock inte varit lätt kan vi se när vi nu summerar sommartemperaturerna.
Omvända förhållanden
När vi tittar på kurvorna ser vi att den senaste sommaren har det förväntade utseendet med en varm puckel i mitten, och kyligare i båda ändar. Däremot liknar sommaren 2020 mer en knölig hängmatta, där juli var långt ifrån inbjudande. Bara 16 grader i vattnet vid Sandhamn, 17 i Visby och 15 vid Böda sand i mitten av juli förra sommaren gjorde ingen semesterfirare glad. Naturligtvis har vädret en avgörande betydelse på vattentemperaturen, som ändå reagerar trögare och långsammare än luftens mer lättflyktiga värme.
SMHIs mätbojar visar skillnaden
För att få siffror som gäller lite större områden tittar vi på temperaturen centralt i havsbassängerna. SMHI har fyra bojar till havs, Finngrundet i södra Bottenhavet, Huvudskär Ost i norra Östersjön, Knolls grund mellan Öland och Gotland och Väderöarna i Skagerrak. De mäter vattentemperaturen, men också flera andra parametrar som är viktiga för miljöövervakningen till sjöss.
I Skagerrak och Bottenhavet är mönstret tydligast. I somras var juli bäst för varma bad, medan juni och augusti bjöd på svalare vatten. Förra året var värmen tudelad, och juli månad svalast av de tre sommarmånaderna. Även i Östersjön visade vattentemperaturen omvända förhållanden för juli och augusti under 2020 och 2021, men i juni var skillnaden inte särskilt stor.
Mätbojarna vid Finngrundet i Bottenhavet och Väderöarna i Skagerrak visar omvända temperaturförhållanden för somrarna 2020 och 2021.
De två mätbojarna i Östersjön, Huvudskär Ost och Knolls grund, visar omvända temperaturförhållanden för juli och augusti de två senaste somrarna.
Inte lätt att välja rätt
Med tre varmare och tre kyligare sommarmånader för 2020 och 2021 borde rätt många ha fått njuta av semesterdagar med sköna bad längs våra kuster, även om några ändå valt fel vecka. Men hur blir det då nästa sommar? Tittar vi längre tillbaks är det lite hugget som stucket vilken sommarmånad som uppvisar den högsta ytvattentemperaturen. Av de fyra mätbojarna har en sin absoluta rekordtemperatur i juni, en i augusti och två i juli. Så den som lever får se.
Jörgen Öberg, oceanograf och gästbloggare