SMHI samlar idag in observationer för isläggning och islossning vid 41 svenska sjöar. Data över isläggning och islossning finns att ladda ned på SMHIs vattenwebb.
Kylan i oktober ledde till att isläggningen var tidigare än genomsnittet för vissa sjöar. I sjön Jukkasjärvi, i Kiruna kommun, var det tio år sedan isen lade sig lika tidigt som i år. SMHIs mätserie därifrån, som är på över 100 år, visar att 2019 års isläggning som skedde den 20 oktober är några dagar tidigare än det genomsnittliga datumet som är den 25 oktober.
Längre söderut, till exempel i Medstugusjön i Åre kommun så lade sig isen relativt tidigt även där. 2019 års isläggning skedde den 3 november och det är en vecka tidigare än det genomsnittliga datumet som är den 10 november.
De observationer som SMHI fått in gällande isläggning visar att isläggningen hittills för merparten av sjöarna var relativt tidig. Men det förekommer lokala variationer. I Leipikvattnet, i Strömsunds kommun, lade sig isen vid en normal tidpunkt.
Säker på isen?
SMHIs observationer av isläggning och islossning svarar inte på frågan om det är säkert eller inte att vistas på isen.
Det är viktigt att aktiviteter på sjöis, till exempel skridskoåkning, görs när isen är tillräckligt stark. Detta kan variera i olika delar av en och samma sjö. För att vara säker på isen är det viktigt att ta reda på rätt fakta och ha rätt utrustning. Om det finns en lokal förening kan de ha mer information, men du måste alltid göra din egen bedömning för om du kan ge dig ut på isen eller inte.