– SMHI och det norska väderinstitutet har under senare år utvecklat ett världsunikt samarbete kring prognosproduktion. Nu tar vi nästa steg och investerar gemensamt i nästa kraftfulla superdator, säger Rolf Brennerfelt, generaldirektör på SMHI.
– Samarbetet mellan SMHI och MET kring både prognosproduktion och superdatorer visar värdet av internationellt samarbete. Prognoserna blir bättre och vi använder både kompetens och resurser effektivt, säger Roar Skålin, generaldirektör för Meteorologisk institutt, (MET).
– Superdatorn kommer att bidra med viktig samhällsnytta i båda länderna. Det är mycket kostnadseffektivt att kunna dela på kostnaden för den datorkraft som behövs, fortsätter Bodil Aarhus Andrae, chef för Samhälle och säkerhet på SMHI.
Kraftfull superdator
Den nya superdatorn blir mer än dubbelt så kraftfull som båda ländernas nuvarande superdatorer tillsammans. Datorn består av två delar, Cirrus respektive Stratus, där den förstnämnda står i SMHIs datorhall i Norrköping och den andra på NSC, Nationellt Superdatorcentrum vid Linköpings universitet. NSC sköter också inköp och drift av superdatorn.
MET anskaffar dessutom ett tredje kluster, Nebula, för sin forskning. SMHIs forskningsavdelning kommer att dubblera sin datorkraft, eftersom forskarna snart får ta över hela SMHIs nuvarande superdator Bifrost.
– Superdatorn Cirrus-Stratus-Nebula är just nu Sveriges fjärde snabbaste dator. Den består av ett kluster av 880 servrar med vardera 64 processorer, totalt drygt 56.000 stycken, säger Tomas Karlsson, chef för Säkerhet och IT-arkitektur på SMHI.
Prognoser för väder och hav
Superdatorn kommer till största delen att användas till ländernas gemensamma meteorologiska modell, och båda institutens oceanografiska modeller.
Uppdaterar prognoserna varje timme
Prognosernas träffsäkerhet är mycket bra idag och kvaliteten i processens alla led förbättras hela tiden. Den nya superdatorn kommer också att bidra genom att utveckla de meteorologiska modellkörningarna.
– Vi kommer att kunna öka mängden indata till våra prognoskörningar, vilket kan förbättra träffsäkerheten ytterligare. Vi kommer också att kunna uppdatera prognoserna varje timme istället för var sjätte timme som vi gör nu, fortsätter Bodil Aarhus Andrae.
Den nya vädermodellen ska köras i full drift på den nya superdatorn under hösten.
Klimatsmart drift i SMHIs datorhall
Den nya superdatorns energieffektivitet är dubbelt så bra som dess föregångare. Kylningen av datorhallen sker med energisnål ”frikyla”, vilket innebär att vanlig uteluft används för kylning istället för eldrivna kompressorer.