Den torra inledningen av sommaren har lett till att vattenflöden i större vattendrag i södra Sverige har minskat mycket och nu utfärdas en risk för vattenbrist i Viskan samt dess biflöden i övre delen, Ljungbyån, Fyrisån, nedre Ronnebyån och Arbogaån uppströms sjön Väringen.
Vattennivåerna i små grundvattenmagasin har även de sjunkit och det finns risk för vattenbrist i Hallands, Jönköpings, Västra Götalands, Blekinge, Kronobergs, Gotlands, Skåne, och Örebro län.
Meddelande om risk för vattenbrist utfärdas länsvis en gång i veckan av SMHI tillsammans med Sveriges geologiska undersökning, SGU. Du hittar meddelandena på SMHIs varningssida.
Aktuella varningar och meddelanden från SMHI.
– Trots att det fallit en del efterlängtat regn de senaste veckorna så är det fortfarande mycket mindre än normalt för stora delar av landet. Det är inte tillräckligt för att se en större återhämtning av nivåerna i vattendragen, säger Disa Ekholm, Vakthavande hydrolog på SMHI.
Hittills i juni har det fallit mycket mindre nederbörd än normalt för månaden i stora delar av landet.
Konsekvenser av vattenbrist
Risk för vattenbrist i vattendrag kan innebära att vattendragen torkas ut. Lite vatten i vattendrag och höga vattentemperaturer kan i sin tur påverka djurlivet och miljön. Det kan också innebära att det uppstår vattenbrist för mänskliga aktiviteter.
Risk för låga grundvattennivåer i små magasin kan för hushåll med egen brunn leda till brist på vatten, försämrad kapacitet eller förändrad vattenkvalitet. Brunnsägare bör vara observanta på nivån i brunnen och vara försiktiga med vattenkonsumtionen.