Nu blommar cyanobakterierna i Östersjön

Efter några mulna dagar över Östersjön klarnade det upp under torsdagen. Satellitbilder visar nu på tydliga blomningar med cyanobakterier till havs mellan Gotland och Östgötakusten. 

Att mängden cyanobakterier ökar efter midsommar är helt normalt, mot mitten på juli brukar blomningen nå sin kulmen. Precis som många semesterfirare trivs cyanobakterierna när vattnet är varmt. När badtermometern visar mer än 17 grader växer de som bäst.

Är det dessutom vindstilla brukar det inte dröja länge innan överblommade cyanobakterier flyter upp och bildar de ytansamlingar som kan förvandla badvikens vatten till en gröngul soppa.

De små cellerna driver med ström och vindar och även om ena sidan av en vik är täckt av ansamlingar kan det vara klart och fint på andra sidan.

Lugnt och soligt väder gynnar blomningen

– Under helgen ser det lugna och soliga vädret ut att fortsätta över norra delen av Östersjön. Därefter tilltar vinden och det är troligt att de ytansamlingar som nu är synliga kommer att lösas upp och blandas ned i vattenmassan. Cyanobakterierna försvinner ändå inte, då vädret stabiliseras kommer ytansamlingar att dyka upp igen, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

Följ utvecklingen i tjänsten Algsituationen

Satellitbild visar tydliga blomningar av cyanobakterier i västra delen av Östersjön
Den 27 juni var det klart över västra delen av Östersjöområdet, och tydliga blomningar med cyanobakterier syntes till havs i västra delen av Östersjön. Bilden är färgjusterad och framhäver de gröna tonerna till havs. Källa: SMHI-bild byggd på data från Copernicus/ESA