Cirrostratus - slöjmoln

Cirrostratus är ett högt liggande moln av iskristaller som har ett slöjlikt utseende. Många gånger ger det upphov till halo.

När solen skiner genom slöjmolnet, bildas en ljusring som kallas halo.
Tunna Cirrostratus ger ibland upphov till slående halofenomen. Foto L-G Nilsson/Skylight

Cirrostratus över Sverige ligger vanligen på höjder mellan 5 och 13 km. Utseendet är som en tunn vit-grå slöja ibland med lite trådiga inslag.

Molnet kan dra upp från ett väderstreck för att efter ett tag täcka en stor del av himlen. Detta kan vara ett tecken på att en front med nederbörd närmar sig.

Nästintill alltid är de så tunna att solen lyser igenom. Om solen står tillräckligt högt kastar föremål skuggor på marken. Om molnet blir tätare än så kan det vara ett tecken på att det har övergått till Altostratus. Detta är en bra karaktär för att skilja mellan Cirrostratus och Altostratus.

Cirrostratus ger ibland upphov till halofenomen när solljuset bryts i molnets små iskristaller. Det kan vara värt att spana efter halofenomen varje gång som Cirrostratus visar sig.

Olika arter av Cirrostratus

Cirrostratus är ett molnsläkte (huvudmolnslag). Molnsläktena kan i sin tur indelas i arter. Det finns två arter av Cirrostratus.

Cirrostratus fibratus

Cirrostratus fibratus består av trådaktiga och strimmiga molnslöjor. Detta är den vanligaste arten av Cirrostratus.

Cirrostratus nebulosus

Bilden visar moln av arten Cirrostratus nebulosus.
Cirrostratus nebulosus undulatus över Norrköping den 13 juli 2022. En svag krusning synlig i kvällsljuset är det enda som avslöjar de tunna slöjmolnen. Foto Sverker Hellström Förstora Bild

Cirrostratus nebulosus består av diffusa molnslöjor utan tydliga detaljer. Ibland kan molnet vara så tunt att en halo är det enda som avslöjar molnets existens.