Cirrostratus över Sverige ligger vanligen på höjder mellan 5 och 13 km. Utseendet är som en tunn vit-grå slöja ibland med lite trådiga inslag.
Molnet kan dra upp från ett väderstreck för att efter ett tag täcka en stor del av himlen. Detta kan vara ett tecken på att en front med nederbörd närmar sig.
Nästintill alltid är de så tunna att solen lyser igenom. Om solen står tillräckligt högt kastar föremål skuggor på marken. Om molnet blir tätare än så kan det vara ett tecken på att det har övergått till Altostratus. Detta är en bra karaktär för att skilja mellan Cirrostratus och Altostratus.
Cirrostratus ger ibland upphov till halofenomen när solljuset bryts i molnets små iskristaller. Det kan vara värt att spana efter halofenomen varje gång som Cirrostratus visar sig.
Olika arter av Cirrostratus
Cirrostratus är ett molnsläkte (huvudmolnslag). Molnsläktena kan i sin tur indelas i arter. Det finns två arter av Cirrostratus.
Cirrostratus fibratus
Cirrostratus fibratus består av trådaktiga och strimmiga molnslöjor. Detta är den vanligaste arten av Cirrostratus.
Cirrostratus nebulosus
Cirrostratus nebulosus består av diffusa molnslöjor utan tydliga detaljer. Ibland kan molnet vara så tunt att en halo är det enda som avslöjar molnets existens.