Den relativa fuktigheten är starkt kopplad till temperaturen. När temperaturen stiger sjunker den relativa fuktigheten och när temperaturen sjunker så stiger den relativa fuktigheten. Därför är den relativa fuktigheten som lägst mitt på dagen sommartid och som högst vintertid och sommarnätter.
För ett urval av stationer presenteras den genomsnittliga relativa fuktigheten under olika månader och tider på dygnet. De valda stationerna är automatstationer som startade 1995/96. Tiden i diagrammen är i UTC. För att få svensk normaltid adderas en timme till UTC och för att få svensk sommartid adderas två timmar.
Under hösten kan vattnet fortfarande vara relativt varmt efter sommaren vilket innebär att mängden vattenånga ofta är hög. Under klara höstnätter med svag vind kan värmeutstrålningen ge kalla nätter. När mängden vattenånga är hög är det vanligt med dimma. Vid kuststationer är temperaturen mer utjämnad under dygnet och året än på inlandsstationer. Detta medför att relativa fuktigheten också är mer utjämnad på kuststationer vilket framgår av diagrammen nedan.
.
.
.
.
.
.
.