Temperatur - Kall februari dämpade temperaturöverskotten
Trots inslag av både snö och kyla, så blev vintern 2017/2018 mildare än normalt i den största delen av Sverige. Undantag utgör främst nordvästra Lappland där det lokalt var 1-3 grader kallare än normalt.
Temperaturöverskotten skapades i december och januari medan februari blev en kall månad i praktiskt taget hela landet.
Under den kalla februarimånaden krympte temperaturöverskotten, vilket innebar att vintern 2017/2018 blev den "minst milda" på fem år.
I Katterjåkk blev det den kallaste vintern sedan 1986/87 och i Nikkaluokta sedan 2010/11.
Vinterns högsta temperatur uppmättes dagen före julafton med 11,9° i Karlshamn. Den lägsta temperaturen blev -40,4° i Gielas den 26 februari.
Nederbörd – Vid Norrlandskusten lokalt den nederbördsrikaste vintern på över 50 år
På de allra flesta håll i Sverige föll mer nederbörd än normalt under vintern 2017/2018. I östra Ångermanland, Medelpad och Hälsingland föll det på en del håll mer än dubbelt så mycket nederbörd som normalt.
I exempelvis Härnösand och Hudiksvall var det den nederbördsrikaste vintern sedan 1966/67. På Ölands södra udde bidrog en nederbördsrik februari till att vintern som helhet blev den nederbördsrikaste sedan 1994/95.
Ett undantag till det nederbördsrika vädret utgjorde främst västra Lapplandsfjällen.
Där upplevde Ritsem och Hemavan den torraste vintern sedan 2009/10.
I stora drag kan man säga att nederbördsmönstret under vintern 2017/2018 utgjorde en spegelbild av nederbördsmönstret vintern 2016/2017.
Snö – Mycket omfattande snötäcke i norr
I de norra landskapen är troligen det mycket tjocka och omfattande snötäcket det bestående minnet av vintern 2017/2018.
Snödjupet kulminerade i början av februari då Gåltjärn i södra Ångermanland mätte 175 cm i snödjup. Enligt snökarteringar förekom lokalt snödjup närmare 2 meter i högre terräng i Höga kusten.
Snötäcket var i Norrland jämnt fördelat i väst-östlig riktning med lika mycket eller till och med mer snö vid kusten än i de västra fjällen.
I Götaland uppmättes de största snödjupen under vintern i slutet av februari och ökade ytterligare under vårmånaden mars. Den kalendariska vinterns största snödjup i Götaland blev 57 cm i Tryserum den 28 februari.
Hela Sverige var snötäckt åtminstone någon gång under vintern, dock inte vid ett och samma tillfälle.
December – Blött och blåsigt
December dominerades av en tät lågtryckstrafik som drog in mild Atlantluft över Sverige. Därmed föll även mycket nederbörd över praktiskt taget hela landet. I norr var det mest fråga om snö och snötäcket byggdes upp alltmer. I söder var det däremot tidvis så milt att nederbörden föll som regn och där var det svårt att få något mer långvarigt snötäcke.
Januari – Mycket snörikt i norr
Januari fortsatte med ungefär samma vädermönster som i december. Det var övervägande milt och nederbördsrikt, och framför allt i norra delen av landet växte snötäcket ytterligare.
Den 7 passerade ovädret Cora över norra Sverige med avstängda vägar, inställd tågtrafik och stor lavinfara som följd.
Februari – Två snöoväder och kyla
Februari inleddes med fortsatt milt och nederbördsrikt väder. Efter ett kraftigt snöväder på månadens första dag nådde snödjupet vid Norrlandskusten 100-150 cm på flera håll. Under den första februariveckan bildades ett bestående snötäcke även i stora delar av de södra landskapen.
Efter månadens mitt skedde en markant omläggning av vädret. I samband med ett högtryck som etablerades med början i norr blev det efterhand kallt eller mycket kallt i hela landet. Under den sista februariveckan blev det delvis stora trafikproblem i främst Östersjölandskapen i samband med täta snöbyar och kraftig vind.