Växtskadegörares påverkan på grödor förstärks när Sverige värms upp
Uppdaterad
Publicerad
Klimatförändringen leder till ökad förekomst av skadegörare på grödor i Sverige, enligt en ny studie från SMHI och SLU.
– Studiens resultat är oroande då den visar att växtskadegörare kan bli ett ökat hot mot produktionen av grödor, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI och en av författarna bakom studien.
Redan nu påverkar klimatförändringar och global uppvärmning livsmedelsproduktionen, och effekterna förväntas förstärkas framöver. En av de negativa påverkansfaktorerna är ökad förekomst av växtpatogener, eller så kallade växtskadegörare, som trivs bättre och förökar sig snabbare i ett varmare klimat.
Dubblering av skadegörare i Norrland
Forskarna fokuserade i studien på 80 kända arter av växtskadegörare. Dessa kan endast överleva inom för de olika arterna specifika temperaturintervall.
Växtsjukdomar i framtida Sverige
De flesta av de studerade arterna förväntas trivas bättre i ett varmare klimat. I studien lyftes några specifika skadegörare fram, exempelvis Fusarium graminearum som angriper vete.
Många skadegörare trivs i samma klimat som deras värdgröda. I Sverige förväntas det att bli gynnsammare att odla sojabönor när klimatet blir varmare. När forskarna studerade Phakopsora pachyrhizi, som angriper sojabönan, visades det att den också kommer att kunna etablera sig i Sverige.
Kunskapens betydelse
I den här studien har forskarna fokuserat på de nordiska och baltiska länderna.
Swedish Climate Symposium
Gustav Strandberg kommer att presentera studien under konferensen Swedish Climate Symposium som äger rum i Norrköping den 15 - 17 maj. Konferensen syftar till att vara en brygga mellan klimatforskning och samhällsaktörer, och samlar deltagare från olika delar av samhället som jobbar med klimatfrågan.