Erik Kjellström deltar i två olika event onsdagen den 28 juni: ”Arktis smälter – hur vänder vi utvecklingen?” och ”Hur kan skogsindustrins klimat- och miljönytta öka?”.
– Förändringarna i Arktis är dramatiska och innebär mycket stora konsekvenser på naturmiljö och samhälle, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI.
Eventet är en filmvisning och samtal om klimatförändringarna i Arktis och hur vi kan vända utvecklingen.
– Jag ska prata om den snabba temperaturökningen och den minskade utbredningen av havsis, samt varför förändringarna går så fort just i Arktis. Jag kommer också att nämna vilka förväntade förändringar för framtiden som vi ser och vilka potentiella effekter på naturmiljö och samhälle som de kan ge. För att kunna vända utvecklingen är det viktigt att vi snabbt bromsar och vänder utsläppskurvorna, säger Erik Kjellström.
”Skogen har en mycket viktig del i klimatarbetet”
I Skogsindustriernas event diskuteras skogsbrukets förväntningar, potential och utmaningar för att möta framtiden. Det handlar om både klimat, biologisk mångfald och välfärd.
– Det ska bli intressant att diskutera frågor kring framtida klimat och skogens roll i omställningen med företrädare för skogsindustrin. Skogen har en mycket viktig del i klimatarbetet både för att ersätta fossila bränslen men också genom att binda upp koldioxid. För svensk del kommer EU-krav på ökad kolinbindning få stora konsekvenser för skogssektorn. Klimatförändringen påverkar också skogen direkt vilket gör att det finns ett stort behov av klimatanpassning inom skogssektorn och här är det viktigt att aktuell klimatinformation används för att planera inför framtida skogsbruk, säger Erik Kjellström.
Nya utmaningar
Berit Arheimer, professor i hydrologi, och Niclas Hjerdt, chef för SMHIs hydrologiska prognos- och varningstjänst, deltar i eventet ”Kampen om vattnet” fredagen den 30 juni. Det fokuserar på vilka konsekvenser det får när vattenbalansen är i obalans med samhället, samt hur samhället kan förbereda sig för olika scenarier.
Eventet består av tre seminarier. Niclas Hjerdt deltar i ”Hjälp, det svämmar över” som handlar om översvämningar och ”Vem har rätt till vattnet?” som handlar om torka. Berit Arheimer deltar i ”Hur navigerar vi i det nya normala?”.
– Det ska bli väldigt roligt och intressant att träffa andra som arbetar inom vattensektorn på olika vis och höra hur de upplever situationer som torka och höga flöden. Just nu är det mycket fokus på torka, men tidigare i våras var det många översvämningar. Det ändras fort! Det är en ny utmaning vi ställs inför jämfört hur med det var tidigare, säger Niclas Hjerdt.
Vem har rätt till vattnet?
Den nya normala vattensituationen innebär flera utmaningar. Professor Berit Arheimer är med i det tredje seminariet:
– Ofta tar vi vattnet för givet, men det blir lätt för mycket, för lite eller för smutsigt för olika användare. I ett allt varmare klimat kommer det dessutom att bli vanligare att samhället måste prioritera vem som har rätt till vattnet när det råder vattenbrist, och där finns det idag en hel del oklarheter, säger Berit Arheimer, professor i hydrologi vid SMHI, som initierat det nystartade projektet Rättvist vatten som syftar till att nå en bred samsyn i samhället kring en rättvis fördelning av vattnet för att få en hållbar vattenförvaltning.