Möt Sara Schützer som jobbar med internationella utvecklingssamarbeten på SMHI: ”Livsviktigt arbete”

Sara Schützer är Zumbainstruktören, dykaren och före detta restaurangchefen som bestämde sig för att börja studera hydrologi, läran om vatten. Nu reser Sara världen runt i sitt arbete som projektledare för flera av SMHIs internationella utvecklingssamarbeten.

Sara är en av kvinnorna vi valt att lyfta fram i samband med att det på söndag den 11 februari är den internationella FN-dagen för kvinnor och tjejer inom vetenskap.

Sara Schützer håller en utbildning i Zimbabwe
Här undervisar Sara Schützer under en kurs i Zimbabwe.

SMHI arbetar med flera internationella utvecklingssamarbeten. Många av dem är samarbeten med systerorganisationer runt om i världen, alltså myndigheter i andra länder som arbetar med meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimat.

Projekten jag arbetar med syftar exempelvis till att få fram bra prognoser och varningar som når ut till människor, vilket kan vara livsviktigt. Det kan göra att människor hinner förbereda sig för en översvämning eller en orkan genom att exempelvis sätta sig själv, sin skörd eller boskap i säkerhet, säger Sara.

Från restaurangchef till hydrolog

Sara kommer ursprungligen från Göteborg, men har under flera år arbetat som dykinstruktör och på restauranger i skidorter runt om i världen. Det var när Sara arbetade som restaurangchef i Schweiz som hon fick möjligheten att göra en tvärvändning i karriären. Där serverade hon en man som arbetade på ett EU-initiativ med syfte att främja klimatvänlig innovation och entreprenörskap. Mannen blev så imponerad av Saras energi och driv att han direkt vid bordet erbjöd henne en anställning. 

Jag tog chansen och flyttade till Nederländerna för att börja min nya tjänst som projektledare. I den reste jag Europa runt och mötte många inspirerande människor med stark drivkraft att rädda världen. Jag inspirerades av dem och kände att jag också ville vara med och rädda världen, jag tänkte att mitt nästa steg var att lära mig mer. Därför valde att börja studera hydrologi, säger Sara.
Sara Schützer tillsammans med tre kollegor från Zimbabwe
Sara Schützer tillsammans med tre kollegor från Zimbabwe National Water Authority (ZINWA)

Problemlösning som projektledare

Efter fem års studier fick Sara en tillfällig anställning på SMHIs hydrologiska forskningsavdelning. Där arbetade hon med modellering av nedströmseffekter från restaurering av våtmarker. Efter det fick hon en fast anställning, då som projektledare för några av SMHIs internationella utvecklingssamarbeten, och det var där som Sara verkligen hittade rätt.

I den här rollen utsätts jag hela tiden för nya situationer och möter många nya människor. Ofta hamnar jag i situationer där det krävs problemlösning, och det är en utmaning jag gillar - att få klura ut hur olika situationer ska lösas.

I sin tjänst på SMHI har Sara arbetat i Zimbabwe, Moçambique, Indonesien och Etiopien, där hon menar att hennes bakgrund varit värdefull.

Jag tror att desto mer olika saker man har i sitt bagage, desto mer insynsvinklar har man för att hantera olika situationer som kan uppstå, säger Sara Schützer.