– Historiskt sett har människorna i Jakutien levt på frusen mark längs floderna, vilket gör dem sårbara för översvämningar när isen lossar om våren. Effekter av klimatförändringar kan ses på mark där upptining av permafrost leder till förlust av jordbruksmark och förändringar i landskapet. Isvägar på floderna är en nyckelkomponent i transportinfrastrukturen, och att isperioden förkortas är ett stort framtida problem, säger David Gustafsson, forskare och projektkoordinator vid SMHIs hydrologiska forskningsenhet.
Studerar lokal och regional påverkan
Projektet HYPE-ERAS kommer att kombinera kunskap om miljö och samhälle för att stärka förmågan att hantera och anpassa sig till effekterna av klimatförändringen på samhället och naturen – så kallad resiliens – i arktiska och subarktiska områden i Jakutien. Genom att förbättra kunskapen om förändringar i vattenflödet i floden, isbeläggning och permafrost och hur det påverkar motsvarande samhällsutmaningar (översvämningar, isvägarnas hållbarhet, förlust av jordbruksmark), och lokal och regional ekonomi, jordbruk, traditionell livsstil och kulturlandskap.
Ett annat mål är att öka förmågan att hantera och anpassa sig till klimatförändringarna genom att utveckla förbättrade verktyg för prognoser och framtidsscenarier. Ett nytt prognossystem för översvämningar och isförhållanden kommer att utvecklas. Det innehåller fältobservationer i östra Sibirien, nya satellitmätningar och befintliga klimattjänster.

Användarengagemang
Projektet fokuserar på de stora floderna i Jakutien i östra Sibirien, genom samarbete mellan natur- och samhällsvetenskapliga forskare i Sverige, Ryssland och Japan samt intressenter på federal, republik och lokal nivå i Jakutien. Forskarna i projektet är specialiserade på hydrologisk modellering och prognoser, permafrosthydrologi, landskapsförändringar i permafrostområden och dess inverkan på lokal och regional ekonomi, jordbruk, traditionell livsstil och kulturlandskap.
Tvärvetenskapligt angreppssätt
Projektet pågår under tre år, 2020-2022, och innehåller fyra olika huvudelement som upprepas varje år:
- Gemensam tvärvetenskaplig analys och projektdesign som involverar forskare och samhällsaktörer.
- Forskning för att förbättra natur- och samhällsvetenskapliga kunskaper om system, förändringar och effekter baserade på fältobservationer, fjärranalys och hydrologisk modellering;
- Utveckling och utvärdering av hydrologiska prognosverktyg som integrerar resultat från tidigare steg
- Spridning av kunskap, utbildning och stöd för användning av prognosverktyg och resultat från projektet.

Projektet HYPE-ERAS startade med en online-kick off den 20 - 21 april 2020. Sjutton deltagare från Sverige, Ryssland och Japan deltog. Projektet leds av David Gustafsson vid SMHIs hydrologiska forskningsenhet.
Projektet finansieras av FORMAS, RFBR och JST som del av Belmont Forums gemensamma forskningsansats Resilience in Rapidly Changing Arctic Systems (Arctic II 2019).