Rekordsen höst för Visby, Borås, Hoburg och Landsort

Det har nu gått drygt en vecka sedan mitt senaste inlägg om den ovanligt sena hösten i söder. Som utlovat kommer här uppföljaren. Först en påminnelse om att SMHIs definition för meteorologisk höst är att dygnsmedeltemperaturen under fem dygn i följd är under 10,0°. Därtill får hösten inte anlända före den 1 augusti. 

Sommar i november i Borås, Visby och Torup för första gången

Vi kan nu konstatera att flera stationer kring några av våra större orter kommer att få en rekordsen höst. Detta gäller för Borås (start januari 1884) i Västergötland och Visby (start augusti 1859) på Gotland. Deras tidigare rekorddatum för höstens senaste ankomstdatum var den 28 oktober respektive den 1 november. För båda stationerna är det således första gången det inträffar att sommaren hänger med in i november.

För Borås del kommer det tidigaste ankomstdatumet för hösten i år att vara den 2 november medan Visbys tidigaste möjliga datum blir den 3 november. Detta beror på hur milt det blir framöver. För en station med Borås geografiska läge inne över land är det exceptionellt att fortfarande ha meteorologisk sommar i november. När så fotbollslaget Elfsborg spelade sin sista hemmamatch mot Helsingborg den 31 oktober var det således fortfarande meteorologisk sommar.

Sedan tidigare har det även varit klart att Torup (start november 1972) i Halland skulle få ett nytt rekorddatum. Även där överlevde sommaren in i november. Det senaste ankomstdatumet för hösten i Torup var den 19 oktober från 2018. I år kommer det att bli den 2 november eller senare. En ytterst remarkabel marginal i tiden. 

Vid ytterligare tre stationer lyckades den meteorologiska sommaren för första gången överleva in i november. Dessa är Källsjö i Halland, Visingsö i Småland samt Hästveda i Skåne. För Ronneby-Bredåkra finns inte data i digitaliserad form för hela mätperioden varför vi inte säkert kan säga att det första gången sommaren lever kvar in i november där. 

Kartan visar de stationer där den meteorologiska sommaren varat ända in i november.
Kartan visar de stationer där den meteorologiska sommaren varat ända in i november. Kartan bygger huvudsakligen på digitaliserade data för perioden 1945 och framåt men även för de stationer där data finns digitaliserade från slutet av 1800-talet. För stationer med lila färg är det första gången sommaren hängt med in i november. För Ronneby-Bredåkra (lila färg och ett plus) är det vad vi vet första gången det sker. Dock är inte hela mätperioden ännu digitaliserad varför sommar i november kan ha förekommit tidigare. Illustration SMHI/Lennart Wern Förstora Bild

Nytt rekorddatum för hösten i Svealand...

Det står nu även klart att Svealand kommer att få ett nytt rekorddatum för höstens senaste ankomstdatum. Detta då Landsort (start juni 1848) vid Södermanlandskusten fortfarande hade meteorologisk sommar den 2 november. Därmed kommer det tidigaste ankomstdatumet för hösten att bli den 3 november. Det gamla rekorddatumet för Landsort, och även för Svealand, var den 2 november vilket inträffade år 2000.

...och på Gotland

Även ute på Gotland kommer man att få ett nytt rekord, inte bara för residensstaden Visby. Det senaste datumet som hösten anlänt till Gotland är den 2 november vilket inträffade år 2000 vid Hoburg. Det rekordet kommer nu att slås då stationerna Visby, Östergarnsholm och Hoburg alla fortfarande hade meteorologisk sommar den 2 november. Den meteorologiska hösten kan därför vid samtliga dessa stationer tidigast anlända idag, den 3 november. Av detta följer att även Hoburg (start november 1879) kommer att få en rekordsen höst i år. 

Ovanligt sen höst även i Ronneby-Bredåkra och Oskarshamn

I Ronneby-Bredåkra i Blekinge finns temperaturdata i digitaliserad form från 1931 och framåt. Däremot har inte data för åren 1881-1930 digitaliserats ännu. Där hade man sommartemperatur den 1 november men hösttemperatur under gårdagen den 2 november. Hösten kommer således att anlända dit tidigast den 2 november. Oaktat om så blir fallet kommer detta att vara det senaste ankomstdatumet för hösten i Ronneby-Bredåkra på minst 91 år. I Oskarshamn i ostligaste Småland saknas vissa data för den 29-30 oktober. Tidigast möjliga ankomstdatum för hösten där kommer att vara den 29 oktober. I mitt förra inlägg skrev jag att det senaste ankomstdatumet där för perioden 1961-2021 som data finns digitaliserade var den 28 oktober. Utifrån detta kan vi åtminstone konstatera att höstens ankomst där kommer att bli den senaste på minst 61 år. Stationen i Oskarshamn upprättades 1937.

Axplock av olika stationers rekorddatum för hösten

Det för årstiden mycket eller extremt milda vädret i Götaland ser ut att ha potential att fortsätta ytterligare en tid, kanske ända fram till den 12 november som är så långt prognosen sträcker sig. Här följer i datumordning ett axplock av de sydsvenska stationer, företrädesvis större städer, som historiskt sett har fått meteorologisk höst under perioden 3-12 november. Värt att beakta är att några av dessa stationers rekorddatum för hösten sattes så sent som i fjol.

  • Kalmar (Småland, start december 1858): 5 november 2014 och 4 november 2001
  • Lund (Skåne, start januari 1860): 5 november 2014 och 4 november 2001
  • Kristianstad (Skåne, start maj 1878): 5 november 2014 och 4 november 2001
  • Halmstad (Halland, start augusti 1859): 7 november 2021 och 3 november 1961
  • Karlshamn (Blekinge, start december 1858): 8 november 2000 och 5 november 2014
  • Helsingborg (Skåne, 1961): 11 november 2021 och 5 november 2014
  • Göteborg (Västergötland, start augusti 1859): 11 november 2021 och 3 november 1984 samt 1961
  • Malmö (Skåne, start januari 1917): 12 november 2021 och 6 november 2014

Ytterligare ett blogginlägg om höstens ankomst kommer att dyka upp i slutet av nästa vecka. Då kommer jag även att gå igenom vilka de allra senaste ankomstdatumen för hösten är på nationell nivå. 

//Misha